Kedvenc helyek

Negyvennégy Boogie Mamma hírlevél és kölem-kölemféle csudálatos dolgok

A hazai ska színtér egyik legviccesebb együttese, a Boogie Mamma, mely két válogatáslemez-szereplés (Magyar ska 2003, Skaland 2005) mellett egy saját albummal is büszkélkedhet (Apró keblek dicsérete – 2005), 2007-ben könyvbe gyűjtötte elmúlt hét évének legsikerültebb zenekari hírleveleit, melyek humoreszkekként is remekül funkcionálnak. A kötet melléklete egy kétszámos CD-kislemez, mely már a közelgő második Boogie Mamma-album beharangozója.
Az 1999-ben Kiskunfélegyházán alakult zenekar énekes-szövegírója, Zubreczki Dávid (ismertebb nevén: Dá) a hazai koncertmezőny egyik legszórakoztatóbb frontembere, aki a fellépéseken (szó szerint) határt nem ismerő humorral és ötletességgel ötvözi egy táncest és a stand-up comedy elemeit, ám kreativitása nem csak a színpadon mutatkozik meg: a Boogie Mamma koncertajánló-hírlevelei önmagukban is könnyed és vicces kis szerzemények egytől egyig.  
 
A zenekar által csak „abszurd, szatirikus karcolatkötetként” aposztrofált gyűjtemény sztorijai a legtöbbször teljes mértékben nélkülözik a realitást, néha mégis egy valós eseményből (EU-csatlakozás, parlamenti választások) vagy személyes élményből indulnak ki (mint például a Teremtés könyve vagy a Metrófelújítás), de a legszellemesebb, mikor a zenekar elmaradt koncertjei válnak a történet alapjává (Panasz). Szerepel pár folytatásos vagy már más internetes portálon megjelent etűd is: sokak kedvence Dá önmagával készített interjúja, melyet a skaland.hu főszerkesztőjeként is kommentált, de a legbriliánsabb a sziget.hu-n megjelent Stein und Bröchten, mely a rock’n’roll történetét egy német nyelv uralta párhuzamos valóságban vázolja fel. A vicces hírlevelek néhol már-már a klasszikus humoreszkeket idézik, a koncertinformációk köré épülő elborult, agyament kitalációk garantált szórakozást nyújtanak. 
 
A könyvhöz járó CD-melléklet az előreláthatólag még 2007 folyamán megjelenő Kettes Metró című második albumról mutat be két dalt: a fülbemászóan slágeres, bár talán kicsit hosszúra sikeredett Mi adtuk az EU-nak a legjobb nőket és a szexuális hevülettel átitatott Telemarketing kiválóan bizonyítják, hogy a kedves humorú, játékos, saját meghatározása szerint ska-boogie-nyugie zenét játszó Boogie Mamma nem véletlenül számít nálunk a színtér legnépszerűbb zenekarai közé. 
 
 
(szerzői kiadás, 132 oldal, 1400 Ft
Horváth Kristóf
2007.10.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.