Prágai történet

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (29)
Ezek a fáradhatatlan és biztos kezű dánok már megint összedobtak valamit, amiért érdemes elzarándokolni a moziba. Ezúttal egy jó kis házassági melodrámába forduló prágai városnézésre tarthatunk velük.
A jó dán filmek évek óta megbízható rendszerességgel érkeznek a hazai mozikba, de én azért mindegyik után újra meglepődöm: hogyhogy nem fogy ki arrafelé a muníció? Ezt nyilván most sem fogom tudni megválaszolni, viszont megint itt van egy nagyon erős darab, ami egyszerre felel meg a filmipar kortárs követelményeinek (nemzetközi koprodukció: dán-cseh stáb, prágai helyszínek), miközben fikarcnyit sem enged a művészi és drámai igényességből. 
 
A produkció sikere ezúttal is sokat köszönhet a fantasztikus dán színészeknek: Mads Mikkelsen (Christoffar) és Stine Stengade (Maja) egy dán házaspárt alakít, akik azért érkeznek Prágába, hogy a férj ott elhunyt édesapjának holttestét hazaszállíttassák. 
 
Christoffer gyermekkora óta nem látta apját, annak életéről és múltjáról alig tud valamit. A holttest hazaszállításának kapcsán szürreális és komikus helyzetekbe keveredik az idegen helyen, s közben sok minden kiderül a múltról is: például az, miért is hagyta el annak idején az apja a családját. S hogy a prágai kiruccanás valóban emlékezetes legyen Christoffer számára, kiderül, nemcsak az apja múltjában vannak titkok, de a saját házassága sem az, mint aminek látszik. 
 
Ole Christian Madsen rendező nagyszerűen mozgatja színészeit a drámai és a komikus szituációkban egyaránt, s még Prága turistalátványosságait és kültelki lakótelepeit is sikerül a film világának szerves részévé tennie. 
 
Odor Emília
2007.10.17
|
Prag
dán filmdráma, 92 perc, 2006
Egy dán házaspár Prágába érkezik, hogy a férfi apjának holttestét hazaszállíttassák. Az idegen környezet és a sajátos körülmények arra késztetik őket, hogy saját házasságuk válságával is szembenézzenek.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2007. október 25.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.