Kolumbusz, a felfedező

est.hu:
6/10
|
olvasói:
8/10 (3)
Múlt heti bemutatkozónkhoz, A hírhedthez hasonlóan a Kolumbusz, a felfedező is leginkább egy vele párhuzamosan futó és közel egy időben elkészülő rivális filmnek köszönheti bukását, ami természetesen nem más, mint a Ridley Scott rendezte 1492 – A Paradicsom meghódítása Gérard Depardieu-vel a főszerepben.
Mindkét filmet 1992-ben mutatták be, Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulója tiszteletére, ám a Vangelis zenéjével megtámogatott, nagyszabású Ridley Scott-eposz fénye jócskán túlragyogta a Kolumbusz, a felfedezőt, ami így leginkább a hozzá fűződő pletykákról és botrányokról híres. 
 
A film stábja például pénzügyi problémák miatt állítólag nem is kapott fizetséget munkája fejében, a híres indiánvédő, Marlon Brando pedig – aki a Kolumbuszban a főinkvizítort alakítja – le akarta szedetni nevét a főcímről, mivel a mű hiteltelenül ábrázolta Kolumbusz és az őslakosok viszonyát (konkrétan kihagyta a nagy felfedező portréjából a hozzá is kapcsolható népirtást). 
 
Bár a szereposztás így is nagyon impozáns (Brando, Tom Selleck, Rachel Ward, Catherine Zeta-Jones, Benicio Del Toro), eredetileg Isabella Rossellini és Timothy Dalton is a film sztárjai közé tartoztak volna, ám otthagyták a projektet, így – egy újabb botrány – a főszerepet játszó Georges Corraface mindössze három nappal a forgatás megkezdése előtt került képbe. 
 
Végül pedig a Kolumbusz, a felfedező producerei be akarták perelni Ridley Scottot, a rivális film direktorát, amiért az ellopta az ötletüket, mivel először őt kérték fel rendezőnek, miután pedig visszautasította az ajánlatot, négy hónappal később elkezdett dolgozni az 1492-n (később azonban kiderült, hogy A Paradicsom meghódításának alkotói még náluk is korábban kezdték el a munkát). 
 
Ami pedig a filmet magát illeti: John Glen számos Bond-film (Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta, Halálos rémületben, A magányos ügynök) megrendezése után készítette el többek közt A Keresztapát jegyző Mario Puzo forgatókönyve alapján, mégsem sikerült valami fényesen. Habár a Kolumbusz játékideje csaknem két óra, kicsit leegyszerűsítik a történetet, ami így – mivel semmi érdekeset nem ragadnak meg benne, nem úgy, mint például az 1492-ben – unalmassá válik. 
 
Habár az alkotók próbáltak törekedni a hitelességre és a realitásra (Kolumbuszt, azaz Cristobal Colont a nagy útra tényleg Martin és Vicente Pinzon kapitány kísérte a másik két hajóval), ám az olyan apróságokkal mégis elbuknak, mint például az, hogy a félmeztelen bennszülött indián asszonyok mellén meglátszik a fürdőruhafelső nyoma. 
 
A Kolumbusz, a felfedező ezenkívül elvarratlanul, a levegőben lógva felejt jó néhány szálat. Annyira ugyan nem félresikerült, hogy a benne szereplő sztárok ki akarnák radírozni az önéletrajzukból, mégis az erősen felejthető kategóriába tartozik. Inkább csak kedvcsinálónak teszi meg azok számára, akik szeretnének mélyebben is belemerülni a történelembe. 
 
 
Kiadás: 
Meglehetősen szegényes: kizárólag magyar hang sztereóban, feliratok és extrák pedig nincsenek. 
 
Christopher Columbus: The Discovery, 1992 * 115 perc * Europa Records * (12) 
fürkész
2007.10.21
|


Film premierek

Volt egyszer egy Németország

belga-luxemburgi-német filmdráma, 102 perc, 2017

Megjött apuci! 2.

amerikai vígjáték, 98 perc, 2017

Stratton

angol akcióthriller, 94 perc, 2017

A széf

amerikai horror, 91 perc, 2017

A nőkért

svájci filmdráma, 96 perc, 2017

Wonder Wheel - Az óriáskerék

amerikai filmdráma, 101 perc, 2017
Játék
A Zuboly egy olyan öszvér, amelyben huncutul forr össze a magyar népzene ősereje a slágervilág sutaságaival. A kujon hatosfogat előtt a Csángálló fűt be gyimesi és moldvai dallamokkal.
Filmek a TV-ben
18:30
Dalok ismerkedéshez
amerikai romantikus vígjáték, 2008
18:45
Billy Elliot
angol filmdráma, 2000
18:50
Bérgyilkos tangó
amerikai krimi, 2003
18:55
Kontroll nélkül
angol akcióthriller, 2014
19:00
Babylon 5.: Baljós lelet
amerikai akció, 1998
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.