Kolumbusz, a felfedező

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (3)
Múlt heti bemutatkozónkhoz, A hírhedthez hasonlóan a Kolumbusz, a felfedező is leginkább egy vele párhuzamosan futó és közel egy időben elkészülő rivális filmnek köszönheti bukását, ami természetesen nem más, mint a Ridley Scott rendezte 1492 – A Paradicsom meghódítása Gérard Depardieu-vel a főszerepben.
Mindkét filmet 1992-ben mutatták be, Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulója tiszteletére, ám a Vangelis zenéjével megtámogatott, nagyszabású Ridley Scott-eposz fénye jócskán túlragyogta a Kolumbusz, a felfedezőt, ami így leginkább a hozzá fűződő pletykákról és botrányokról híres. 
 
A film stábja például pénzügyi problémák miatt állítólag nem is kapott fizetséget munkája fejében, a híres indiánvédő, Marlon Brando pedig – aki a Kolumbuszban a főinkvizítort alakítja – le akarta szedetni nevét a főcímről, mivel a mű hiteltelenül ábrázolta Kolumbusz és az őslakosok viszonyát (konkrétan kihagyta a nagy felfedező portréjából a hozzá is kapcsolható népirtást). 
 
Bár a szereposztás így is nagyon impozáns (Brando, Tom Selleck, Rachel Ward, Catherine Zeta-Jones, Benicio Del Toro), eredetileg Isabella Rossellini és Timothy Dalton is a film sztárjai közé tartoztak volna, ám otthagyták a projektet, így – egy újabb botrány – a főszerepet játszó Georges Corraface mindössze három nappal a forgatás megkezdése előtt került képbe. 
 
Végül pedig a Kolumbusz, a felfedező producerei be akarták perelni Ridley Scottot, a rivális film direktorát, amiért az ellopta az ötletüket, mivel először őt kérték fel rendezőnek, miután pedig visszautasította az ajánlatot, négy hónappal később elkezdett dolgozni az 1492-n (később azonban kiderült, hogy A Paradicsom meghódításának alkotói még náluk is korábban kezdték el a munkát). 
 
Ami pedig a filmet magát illeti: John Glen számos Bond-film (Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta, Halálos rémületben, A magányos ügynök) megrendezése után készítette el többek közt A Keresztapát jegyző Mario Puzo forgatókönyve alapján, mégsem sikerült valami fényesen. Habár a Kolumbusz játékideje csaknem két óra, kicsit leegyszerűsítik a történetet, ami így – mivel semmi érdekeset nem ragadnak meg benne, nem úgy, mint például az 1492-ben – unalmassá válik. 
 
Habár az alkotók próbáltak törekedni a hitelességre és a realitásra (Kolumbuszt, azaz Cristobal Colont a nagy útra tényleg Martin és Vicente Pinzon kapitány kísérte a másik két hajóval), ám az olyan apróságokkal mégis elbuknak, mint például az, hogy a félmeztelen bennszülött indián asszonyok mellén meglátszik a fürdőruhafelső nyoma. 
 
A Kolumbusz, a felfedező ezenkívül elvarratlanul, a levegőben lógva felejt jó néhány szálat. Annyira ugyan nem félresikerült, hogy a benne szereplő sztárok ki akarnák radírozni az önéletrajzukból, mégis az erősen felejthető kategóriába tartozik. Inkább csak kedvcsinálónak teszi meg azok számára, akik szeretnének mélyebben is belemerülni a történelembe. 
 
 
Kiadás: 
Meglehetősen szegényes: kizárólag magyar hang sztereóban, feliratok és extrák pedig nincsenek. 
 
Christopher Columbus: The Discovery, 1992 * 115 perc * Europa Records * (12) 
fürkész
2007.10.21
|


Film premierek

Vissza a gyökerekhez

francia vígjáték, 107 perc, 2018

Túl szexi lány

amerikai-kínai vígjáték, 110 perc, 2018

Kutyaparádé

amerikai kalandfilm, 92 perc, 2018

Gotti

amerikai életrajzi dráma, 105 perc, 2017

Az élet napos oldala

svéd vígjáték, 104 perc, 2017
Játék
Brian King és David Prowse zenekarában egyszerre van jelen a Hüsker Dü punkos zajossága és Bruce Springsteen slágeressége.
Filmek a TV-ben
18:05
Szellemirtók
amerikai akcióvígjáték, 1984
18:10
Az álcsalád
amerikai vígjáték, 2005
18:20
Brazilok
magyar vígjáték, 2017
18:40
A Föld inváziója - Csata: Los Angeles
amerikai akció, sci-fi, 2011
18:50
Tomb Raider
amerikai-angol-japán-német akciófilm, 2001
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.