Kedvenc helyek

Bëlga: Zigilemez

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (103)
(1g Records)

A XXI. század egyik legnagyobb magyar popzenei sikersztoriját író Bëlga együttes fáradhatatlanul karikíroz tovább. A 2002-es Majd megszokod és a 2004-es Jön a Gólem! albumokat 2005 őszén követte a duplalemezes 3 (mely a Bokorpuszta és a gyerekeknek szánt káromkodásmentes Zsolti a béka anyagát egyesítette), kerek két évvel később pedig itt van az új anyag DJ Titusztól és a három rappertől, Bauxittól, Mégötlövéstől és Tokyótól (lásd interjúnkat!).
A szivárványos Zigilemez ígéretesen indul: a „szét leszel baszva” feloldású SZ.L.B. egyperces zene nélküli intrójának gengszterrapper-aspiráns freestyle-ozása után a Folyós Fasz gúnynevű tripperes vadnyugati legényről szóló country & western paródiába csöppenünk (Kavboj), majd a lakodalmas refrénnel bíró „Felveszem a Nyújork Jenkis kabátom” következik, mely stílszerűen egy lagzin játszódik, s bár nem egyenletes színvonalú darab, Mégötlövés „ádzseszkó” blokkja elviszi a hátán. 
 
A Melós című szám aztán pontosan olyan, mint ahogy a címe alapján a Bëlgától várnánk – a meglepetést az jelenti, hogy egy az egyben az előző album klipslágerének, a Szerelmes vagyoknak a receptjét hasznosítja a hangzásában és a vártnál valahogy kevésbé szórakoztató a szövegében. Az ezt követő három reggae-ragga dominanciájú darab – a hazai minőségi borkultúrát éltető Boros, a lemezborítón is megidézett Miskolcot és szomszédságát ünneplő Hello BAZ megye (Bëlga blues) és az együttes állatos gyereklemezének hangulatába illeszkedő Dal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez – szintén alulteljesít szövegileg („elmegyek egy jó Bock and Roll partyra” – brrrr). Az Ének az esőben ihlette Jenő című kis blődli a Melós kiegészítő darabja (a link vízvezetékszerelőre váró lakó szemszögéből), amit akár az Üllői Úti Fuck is feldolgozhatna rockverzióban, de a Bëlga-mércéhez képest a „nem adok kaját ma a kutyának, úgyhogy úszkálhat vagy utálhat” refrén itt újabb mélypontot jelent. 
 
Az előbbi keretes blokk okozta viszonylagos csalódásért fényesen kárpótol a folytatásban a kívánságműsoros bevezetővel ellátott Puputeve lehengerlő szürrealista agymenése, a dilettáns újságíróknak beszóló Mit paródizálsz?, a gyerekkórusos SMS Love, az elektro-popos Készülj fel a hangulatra! felvidéki fiúknak és lányoknak tanácsokat adó palóc raggája, illetve a vállalati bulik kínját megéneklő Pipitánc. A reggae-s De szar itt élni a klasszikussá lett Nemzeti hiphopban már számba vett magyar büszkeségeket eleveníti fel, bővíti tovább, és kontráztatja a címbeli állásponttal (igazi „történelmi szám” erre a lemezre most nem készült), a Metasláger „metafizikát a diszkóba” kísérlete ötletként izgalmasabb, mint végeredményében, a lemezt záró California (Hiphopzeneka) pedig egyszerre válaszol a „hogy születnek a számok?” típusú kérdésekre és funkcionál stáblistaként is. 
 
A 66 percben 17 számot felvonultató Zigilemez zeneileg elődeinél némiképp koncentráltabb anyag, a számok többségébe csak két refrén jut, tovább erősödik a reggae-ragga befolyás és a Tokyo által preferált metálos nekifutások is hiányoznak. A szövegileg kevésbé sikerült darabokban (a már említettek mellett például a hiphop alapokhoz leginkább köthető Get One Rhyme-ban) a frontemberek előadásmódjának virtuóz egzaltáltsága elviszi a show-t, roppant szórakoztató. A Bëlga továbbra is a magyar könnyűzene unikuma, utánozhatatlan és pótolhatatlan. 
Déri Zsolt
2007.10.22
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.