Lux-díj Fatih Akin új filmjének

Az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német koprodukcióban készült török film nyerte az Európai Parlament első filmdíját. A Lux-díjat azért találták ki Brüsszelben, hogy a legnépszerűbb művészet, vagyis a film támogatásával népszerűsítsék az európai sokszínűséget a kontinensen belül és kívül.
Nem is akárhogy: a győztes filmet az Unió mind a 23 hivatalos nyelvére feliratoztatja az Európai Parlament (az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt változatot készítik el). Ezzel megkönnyítik a nyertes film „Európa-közi” forgalmazását, valamint kísérletet tesznek arra, hogy felvegyék a kesztyűt a piacot 70 százalékban uraló amerikai filmiparral szemben, amely valós kultúrpolitikai problémát jelent. 
 
Magyarországot Bollók Csaba Iszka utazása című filmje képviselte, mely a hetedik helyezést érte el. Az Európa nyelvi sokszínűségét szimbolizáló Bábel-tornyocskát pedig a távolmaradt fiatal rendező, Fatih Akin helyett Hanna Schygulla színésznő vette át Hans-Gert Pöttering elnöktől a strasbourgi Európai Parlamentben, miután az európai parlamenti képviselők A másik oldalon című filmre adták le a legtöbb szavazatot. 
 
„A legreménytelibb film, amit az elmúlt években láttam az emberek közötti békés együttélés lehetőségéről” – nyilatkozta felvillanyozva a filmdíjat gondozó zöldpárti Gérard Onesta, a parlament francia alelnöke. 
 
Ha nem kompenzációs okokból választotta a török-szkeptikus EU a tavaly elkészült legjobb európai filmnek A másik oldalont, az valóban azt jelenti, hogy még a cannes-i nagydíjas román filmnél (Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét és 2 nap), valamint Manoel de Oliveira Belle toujours című Bunuel-folytatásánál is erősebbnek tartották, melyeket maga mögé szorított a török-német emberi kapcsolatokról szóló alkotás. Idehaza márciustól láthatjuk a mozikban – magyar felirattal. 
 
 
 
(Best Hollywood) 
2007.10.27
|


Film premierek

Pelyhes – Kalandra fel!

belga-izlandi animációs film, 83 perc, 2018

Patrick – Ebbel szebb az élet

angol családi film, 94 perc, 2018

Nyitva

magyar romantikus vígjáték, 98 perc, 2018

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

amerikai-belga-francia-indiai-szingapúri filmdráma, 92 perc, 2018

Az első ember

amerikai filmdráma, 141 perc, 2018
Játék
Minden eddiginél nagyobb területen, több kiállítóval, exkluzív fashion show-val és egy vadonatúj, egyedülálló kuponakcióval jelentkezik az Őszi Esküvő Kiállítás a Hungexpón.
Filmek a TV-ben
18:05
Bosszúállók: Ultron kora
amerikai akciófilm, 2015
18:10
Borg/McEnroe
svéd dráma, 2017
18:10
Legyen mindig tavasz
német filmdráma, 2012
18:20
A kezdő
amerikai vígjáték, 2015
18:20
A pofonok földje
kínai akció kalandfilm, 2004
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.