Lux-díj Fatih Akin új filmjének

Az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német koprodukcióban készült török film nyerte az Európai Parlament első filmdíját. A Lux-díjat azért találták ki Brüsszelben, hogy a legnépszerűbb művészet, vagyis a film támogatásával népszerűsítsék az európai sokszínűséget a kontinensen belül és kívül.
Nem is akárhogy: a győztes filmet az Unió mind a 23 hivatalos nyelvére feliratoztatja az Európai Parlament (az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt változatot készítik el). Ezzel megkönnyítik a nyertes film „Európa-közi” forgalmazását, valamint kísérletet tesznek arra, hogy felvegyék a kesztyűt a piacot 70 százalékban uraló amerikai filmiparral szemben, amely valós kultúrpolitikai problémát jelent. 
 
Magyarországot Bollók Csaba Iszka utazása című filmje képviselte, mely a hetedik helyezést érte el. Az Európa nyelvi sokszínűségét szimbolizáló Bábel-tornyocskát pedig a távolmaradt fiatal rendező, Fatih Akin helyett Hanna Schygulla színésznő vette át Hans-Gert Pöttering elnöktől a strasbourgi Európai Parlamentben, miután az európai parlamenti képviselők A másik oldalon című filmre adták le a legtöbb szavazatot. 
 
„A legreménytelibb film, amit az elmúlt években láttam az emberek közötti békés együttélés lehetőségéről” – nyilatkozta felvillanyozva a filmdíjat gondozó zöldpárti Gérard Onesta, a parlament francia alelnöke. 
 
Ha nem kompenzációs okokból választotta a török-szkeptikus EU a tavaly elkészült legjobb európai filmnek A másik oldalont, az valóban azt jelenti, hogy még a cannes-i nagydíjas román filmnél (Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét és 2 nap), valamint Manoel de Oliveira Belle toujours című Bunuel-folytatásánál is erősebbnek tartották, melyeket maga mögé szorított a török-német emberi kapcsolatokról szóló alkotás. Idehaza márciustól láthatjuk a mozikban – magyar felirattal. 
 
 
 
(Best Hollywood) 
2007.10.27
|


Film premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciója, William Shakespeare Othellójával olyan témákat érint, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak.
Filmek a TV-ben
18:15
Életmentő
norvég filmdráma, 2017 (feliratos)
18:20
Vasember 3.
amerikai akció, 2013
18:25
T4xi
francia akcióvígjáték, 2007
18:45
Egy magányos tinédzser
amerikai vígdráma, 2016
18:50
Alkonyat: Hajnalhasadás - 1. rész
amerikai kalandfilm, 2011
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.