Lux-díj Fatih Akin új filmjének

Az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német koprodukcióban készült török film nyerte az Európai Parlament első filmdíját. A Lux-díjat azért találták ki Brüsszelben, hogy a legnépszerűbb művészet, vagyis a film támogatásával népszerűsítsék az európai sokszínűséget a kontinensen belül és kívül.
Nem is akárhogy: a győztes filmet az Unió mind a 23 hivatalos nyelvére feliratoztatja az Európai Parlament (az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt változatot készítik el). Ezzel megkönnyítik a nyertes film „Európa-közi” forgalmazását, valamint kísérletet tesznek arra, hogy felvegyék a kesztyűt a piacot 70 százalékban uraló amerikai filmiparral szemben, amely valós kultúrpolitikai problémát jelent. 
 
Magyarországot Bollók Csaba Iszka utazása című filmje képviselte, mely a hetedik helyezést érte el. Az Európa nyelvi sokszínűségét szimbolizáló Bábel-tornyocskát pedig a távolmaradt fiatal rendező, Fatih Akin helyett Hanna Schygulla színésznő vette át Hans-Gert Pöttering elnöktől a strasbourgi Európai Parlamentben, miután az európai parlamenti képviselők A másik oldalon című filmre adták le a legtöbb szavazatot. 
 
„A legreménytelibb film, amit az elmúlt években láttam az emberek közötti békés együttélés lehetőségéről” – nyilatkozta felvillanyozva a filmdíjat gondozó zöldpárti Gérard Onesta, a parlament francia alelnöke. 
 
Ha nem kompenzációs okokból választotta a török-szkeptikus EU a tavaly elkészült legjobb európai filmnek A másik oldalont, az valóban azt jelenti, hogy még a cannes-i nagydíjas román filmnél (Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét és 2 nap), valamint Manoel de Oliveira Belle toujours című Bunuel-folytatásánál is erősebbnek tartották, melyeket maga mögé szorított a török-német emberi kapcsolatokról szóló alkotás. Idehaza márciustól láthatjuk a mozikban – magyar felirattal. 
 
 
 
(Best Hollywood) 
2007.10.27
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Játék
A kiállítás egy különleges korszak, a kommunista kultúrpolitika legendás „Három T”-s időszakának mindennapjait mutatja be a kor legnagyobb hazai művészeinek munkáján keresztül.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:50
Támadás a Fehér Ház ellen
amerikai akciófilm, 2013
18:50
Tánc életre-halálra
orosz akciófilm, 2017
18:55
Bölcsek kövére 2 - A Klump család
amerikai vígjáték, 2000
18:55
A herceg menyasszonya
amerikai kalandfilm, 1987
19:00
A 99-es paragrafus
amerikai filmdráma, 1992
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.