Lux-díj Fatih Akin új filmjének

Az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német koprodukcióban készült török film nyerte az Európai Parlament első filmdíját. A Lux-díjat azért találták ki Brüsszelben, hogy a legnépszerűbb művészet, vagyis a film támogatásával népszerűsítsék az európai sokszínűséget a kontinensen belül és kívül.
Nem is akárhogy: a győztes filmet az Unió mind a 23 hivatalos nyelvére feliratoztatja az Európai Parlament (az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt változatot készítik el). Ezzel megkönnyítik a nyertes film „Európa-közi” forgalmazását, valamint kísérletet tesznek arra, hogy felvegyék a kesztyűt a piacot 70 százalékban uraló amerikai filmiparral szemben, amely valós kultúrpolitikai problémát jelent. 
 
Magyarországot Bollók Csaba Iszka utazása című filmje képviselte, mely a hetedik helyezést érte el. Az Európa nyelvi sokszínűségét szimbolizáló Bábel-tornyocskát pedig a távolmaradt fiatal rendező, Fatih Akin helyett Hanna Schygulla színésznő vette át Hans-Gert Pöttering elnöktől a strasbourgi Európai Parlamentben, miután az európai parlamenti képviselők A másik oldalon című filmre adták le a legtöbb szavazatot. 
 
„A legreménytelibb film, amit az elmúlt években láttam az emberek közötti békés együttélés lehetőségéről” – nyilatkozta felvillanyozva a filmdíjat gondozó zöldpárti Gérard Onesta, a parlament francia alelnöke. 
 
Ha nem kompenzációs okokból választotta a török-szkeptikus EU a tavaly elkészült legjobb európai filmnek A másik oldalont, az valóban azt jelenti, hogy még a cannes-i nagydíjas román filmnél (Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét és 2 nap), valamint Manoel de Oliveira Belle toujours című Bunuel-folytatásánál is erősebbnek tartották, melyeket maga mögé szorított a török-német emberi kapcsolatokról szóló alkotás. Idehaza márciustól láthatjuk a mozikban – magyar felirattal. 
 
 
 
(Best Hollywood) 
2007.10.27
|


Film premierek

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

amerikai musical, 114 perc, 2018
Játék
Annipanni és hű barátja Boribon a vízparton keresnek menedéket a nagy melegben.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Szo
21
18:15
Komisz kamaszok Afrikában
holland családi film, 2005
18:15
A múlt kísértése
amerikai thriller, 2018
18:20
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai-ausztrál akcióvígjáték, 2001
18:25
Az utolsó akcióhős
amerikai fantasy, akció, 1993
18:25
Az élet édes
amerikai vígdráma, 2016 (feliratos)
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.