Kedvenc helyek

Will.i.am: Songs About Girls

est.hu:
7/10
|
olvasói
4/10 (21)
(A&M / Universal)

Will.i.am együttese, a Black Eyed Peas néhány év alatt a legnépszerűbb pop-rap produkcióvá nőtte ki magát (Bridging The Gap – 2000, Elephunk – 2003, Monkey Business – 2005). A producerként is felkapott főrapper a kvartett turnéja közepette is fáradhatatlanul dolgozik: neve a BEP-frontleány Fergie első szólólemezén (The Dutchess) és a nagy példakép, Sergio Mendes albumán (Timeless) kívül is számtalan kiadványon szerepel. Természetes, hogy szakított időt önmagára is.
William James Adams, a Black Eyed Peas zenei agytrösztje mára eljutott arra a szintre, hogy nevét a csúcsproducerek között emlegessék és ne csak a mainstream rap világában: az utóbbi időben dolgozott John Legend, a Pussycat Dolls, Mary J. Blige, Justin Timberlake, Nas, Common, Talib Kweli, Ciara és Macy Gray albumain, sőt jelenleg Michael Jackson is vele kívánja újra hitelesíteni talán már végképp helyrehozhatatlan károsodásokat szenvedett karrierjét. Will magának is dolgozik, a Songs About Girls már a harmadik szólólemeze: az első (Lost Change – 2001) a BEP első hosszabb leállása idején jelent meg, és underground szinten kedvező fogadtatásban részesült, a másodikat (Must B 21 – 2003) viszont már teljesen beárnyékolta az azt időben némileg megelőző Elephunk hatalmas sikere. 
 
Ahogy a Black Eyed Peas megörökölte a Fugees trónját, úgy Will.i.am is az időközben inkább haiti gyökereire koncentráló Wyclef Jean babérjaira tört, és nem is kérdés, hogy pillanatnyilag övé a népszerűséggel járó dicsőség. A Songs About Girls albumot hallgatva azonban az is nyilvánvaló, hogy amit Wyclef erőlködés nélkül tud, azt Will.i.am már enyhe izzadságszaggal vezeti elő, bármennyire is nagyon popos, laza dalok követik itt egymást. Nemcsak a nőkről szóló szövegei miatt egynemű a lemez, a diszkós-funkos gitárszínesítésű dalok is nagyjából beterelhetőek egy könnyed soulos-funkos popkeretbe, mintha Pharrell In My Mind című 2006-os albumának egy még tovább tompított, gyengébb változatát hallanánk. Will.i.am sem rappernek, sem énekesnek nem kiemelkedő, szövegei szolid humora, komolytalan felszabadultsága azonban enyhít valamelyest az előbbi hiányosságokon. Ha rádióból hallanánk ezeket a számokat, biztosan nem keresnénk másik adót, de egy idő után az lehet az érzésünk, hogy a dalok egymást kioltó hatással bírnak. A BEP-rajongóknak nyugodt szívvel ajánljuk a lemezt, de ne csodálkozzanak, ha azt veszik észre, hogy csak kisebb adagokban tűnik szerethetőnek.
Dömötör Endre
2007.10.27
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.