Rossz példa ragadós! - avagy harc a vadplakátok ellen, Budapestért

Te is azok közé tartozol, akik lelkiismeretüktől vezérelve a zsebükből kiesett papírzsebkendő-gombócot képesek végigkergetni a viharos erejű szélben a körúton? Bosszankodsz a kukákból kicsorduló szórólaphalmokon? Önkéntelenül elindul a kezed, hogy az illegálisan felragasztgatott hirdetések ezernyi rétegének legalább a legfrissebb - még megkövületlen - példányát egy kéjes mozdulattal leszakítsd? Jó hírem van számodra: nem vagy egyedül!
Erről tanúskodik a Nagy Vadplakáttalanító Akció, amely öt hónapos történetében október 18-án újabb állomásához érkezett a Nyugatinál. A Szeretem Budapestet mozgalom kezdeményezésére indított akció, amelyet a főváros is felkarolt, bevonták a városkép megóvásán őrködő City Guardian Civil szervezetet, amely körülbelül ezer km fővárosi út lámpaoszlopát tisztítja meg a burjánzó vadplakátoktól. Az akcióban részt vett maga a főpolgármester és Bojár Iván András városarculati tanácsnok: a mozgalom helyzetjelentése után felavatták a kampány „Rossz példa ragadós!” molinóját, amelynek példányai a város húsz forgalmas pontján dörrentenek rá az illegálisan ragasztgatókra, majd igazi akcionisták módjára kesztyűt húztak, és megkezdték a Nyugati tér lámpaoszlopainak festését plakátálló ragasztóval. Igaz, a főpolgármester öltönye talán nem a legmegfelelőbb öltözék az efféle performanszhoz, jutott is rá egy kevés a festékből, de szemlélhetjük úgy is, hogy a szimbolikus cselekedet súlyát hangsúlyozta ruházatával. 
 
Moravcsik József, a Szeretem Budapestet egyesületi titkára egészen más megközelítéssel választott aznap ruhát, élő hirdetőoszlopként overálján: „Én magamat ragasztom, nem a várost és „Szeresd a várost” feliratokkal buzdította a résztvevőket, akik lelkes lokálpatrióták és a sajtó tekintetétől kísérve demonstrálták az újfajta „plakáttaszító” rücskös felületet képező festék előnyeit. Tennivaló maradt még bőven, ezért a főváros vezetése két rendelet módosítását is tervezi, amely szerint nemcsak a ragaszolóknak, de azoknak is számolniuk kell a szankciókkal, akiknek érdekében a tettet elkövették. Az akció folytatódik, a Nagykörút után az Alkotás utcát és a Bajcsy-Zsilinszky utat is plakátmentesítik, a következő csatát pedig a graffitik ellen indítják. 
 
A www.tisztabudapestet.hu és a www.szeretembudapestet.hu weboldalon folyamatosan tájékozódhat a küzdelemről és eredményekről bárki, akinek szívügye Budapest, ugyanitt várják azok jelentkezését is, akik magányos harcukat sutba dobva csatlakoznának a mozgalomhoz. 
 
TT
2007.10.29
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.