Kedvenc helyek

AC/DC: Plug Me In

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (23)
Az AC/DC a legutóbbi stúdióalbum, a 2000-es Stiff Upper Lip óta csak DVD-ket jelentetett meg – a Stiff Upper Lip Live címre keresztelt koncertfilmtől a kétlemezes Family Jewels klipgyűjteményig. Most újabb dupla DVD tekinti át az ausztrál rockerek teljes pályafutását – ezúttal egy eddig jórészt kiadatlan koncertfelvételeket és televíziós fellépéseket tartalmazó, csaknem ötórás gyűjtemény.
„Vannak, akik azt mondják, ugyanazt a lemezt csináljuk meg tizenegyedszer. De ez nem így van. Igazából már tizenkettedszer!” – mondja a szólógitáros Angus Young vigyorogva a kiadvány egyik interjújában. Hát tényleg, az AC/DC nem újdonságával hódított, ezek a zenészek a rock’n’roll, bugi és blues alapokon kívül mást soha nem játszottak, de az a nyers lendület és óraműszerű pontosság, amivel a rock alapképleteit megszólaltatják, időtlen klasszikusokká tette őket, és simán túlélték a punk és a heavy metal divathullámait, amikkel pályafutásuk során kapcsolatba hozták őket. 
 
Mivel a DVD-piac még mindig adós a Let There Be Rock koncertfilmmel (amit hazánkban Szóljon a rock! címen moziban is bemutattak), a Bon Scott-korszak varázsát legjobban a most kiadott felvételek nyomán van alkalmunk megismerni. A korán elhunyt énekes a maga proletár szemtelenségével, ugyanakkor olykor meglepően szerény, sőt suta mozdulatokkal bűvöli a közönséget az AC/DC első tévéfelvételein, ahol jól öltözött fiatal lányok és nagybajuszú-hosszúhajú fiúk táncikálnak a zenekar körül (a látványvilág idejét múltsága itt kifejezetten növeli a felvételek élvezeti értékét). Scott és társai egy 1978-as amerikai egyetemi bulin a konferanszié bevezetőjét félbeszakítva csapnak bele a Problem Childba – ma ilyesmi elképzelhetetlen volna egy profi tévéadásban, pedig erről szól a rock’n’roll! 
 
A következő frontember, az 1980-ban csatlakozott brit Brian Johnson nevével fémjelzett korszakból több DVD is hozzáférhető a piacon (Live At Donington, No Bull, Stiff Upper Lip), de ebben az esetben is jól jönnek a most publikált ritkaságok. A bő két évtizedet felölelő második lemez jórészt sokezres közönség előtt zajló koncertek felvételeit tartalmazza, ezúttal is jellemzően tévés tálalásban. Különösen emlékezetes a négy szám hosszúságú moszkvai anyag: alig egy hónappal a kudarcba fulladt kommunista puccskísérlet után a tusinói reptéren játszanak a fiúk, továbbá nyilatkoznak is a helyzetről, és dokumentumfelvételeket is látunk a városból. Jellemző egyébként, hogy ezeken a koncertfelvételeken nemcsak aktuális dalokat játszanak, de bőven vesznek elő a Scott-érából is, és talán felesleges hangsúlyozni, hogy minden híres szám elhangzik – legalább egyszer. 
 
A hang- és képminőség a lefedett három évtized, illetve az adott felvételek technikai színvonalához mérten változó, de archív anyagokról lévén szó, ez aligha probléma. Felejtsük el a Family Jewels béna klipjeit: ez az az anyag, amiből kiderül, miben rejlik az AC/DC ereje – mind a régi, mind az új rajongó számára! 
QQQQQ 
 
EXTRÁK:
 
Az 1975 és 1979 közti időszakot lefedő első lemezen 106 perc a főműsor, 37 perc az extrák hossza, a 1981-től 2003-ig jutó második korongon 133:17 a percarány. Az extrák egyrészt interjúkból állnak (1976-os ausztráliai poénkodásoktól egy 1981-es mélyinterjúig), másrészt található itt egy sor zenei érdekesség is: például a Baby Please Don't Go feldolgozása a német tévéből, egy Super 8-as koncertfelvétel 1979-ből, Beavis és Butthead intrója a Ballbreaker turnéhoz, a Gone Shootin' 1996-os stúdiópróbája vagy a Rolling Stones 2003-as lipcsei fellépése, amikor Jaggerék a Young fivérekkel együtt nyomják a bluest. A számokhoz négy különböző módon tudunk hozzáférni, egy képgalériában pedig korabeli újságkivágásokat is nézegethetünk. Az ujjlenyomatérzékeny digipack csomagolásban két füzetke is megbújik rengeteg fényképpel és egy remek esszével David Fricke veterán rockújságíró tollából. (A Plug Me In triplalemezes változatban is megjelent, ahol a bónusz DVD-n további ritka koncertfelvételek mellett egy teljes 1983-as fellépés is megtekinthető.)
QQQQ 
 
2007  Hossz: 106+133 perc  Kiadó: Sony BMG  Hang: angol sztereo
   
nelson
2007.10.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.