Kedvenc helyek

Pannonia Allstars Ska Orchestra: RE:BSM

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (32)
(szerzői kiadás / Deep Distribution)

Ahogy azt a Babylon Focus című CD-maxi kapcsán már jeleztük, remixlemez kiadásával kedveskedik rajongóinak a Pannonia Allstars Ska Orchestra. A Budapest Ska Mood album dalaiból készített remixek eredetileg letölthető változatban jelentek meg még 2007 júniusában, majd a RE:BSM szeptemberben fizikai formában is kijött, októberben pedig országos terjesztést is kapott a hanghordozó. Éppen időben ahhoz, hogy előételszerű vágyfokozó legyen a 2007 végére ígért második PASO-stúdióalbum elé.
A Babylon Focus maxin a két új dal mellett már hallható volt öt remix, ami ide is változatlan formában került át. Azokkal a maxi kritikájában már foglalkoztunk, most nézzük tehát a kilenc további átdolgozást. A Greedből készült nyitó remix rögtön izgalmas felütés: a színházi körökből ismert Gergely Attila furulyával megspékelt etnós mixet készített, és ez szépen illeszkedik a zenekar legújabb spektrumbővítéséhez (a PASO nemrégiben bevette állandó tagnak Barna György hegedűst, és egy skát magyar népzenével keresztező lemez is felkerült a tervezett munkák listájára). A Ska-bah-dubból készült egy nagyon profi, bolondos drum’n’bass verzió a Vono Box DJs munkájaként, és mintegy erre feleletként egy dubosabb, gitárral kiegészített másik remix is, mely Jutasit dicséri. Ahogy a CD-maxi két Greed remixe mellé került ide egy harmadik is, úgy a maxin szintén duplán szereplő Rudie’s Got A Soulból is készült egy harmadik változat: a Bëlgából és a Carbonfoolsból ismert DJ Titusz bigbeates – a végére igencsak szétcsavart – verziója. Az All Night Longra szintén kétszer esett választás: a Ladánybene 27 szépen letisztított dubba küldte el, az Anima Sound System absztrahálta azt.  
 
Legjobban talán a legmesszebbre merészkedett verziók sikerültek: Erik Sumo agyament billentyűsökkel játszotta újra a Tell Me Why-t, és a flipperhangokkal felöltöztetett indie/elektro-pop végeredmény egyszerre idézi a Franz Ferdinandot (az ének miatt), illetve Kim Wilde-ot (a dallam miatt). A debreceni Monchichi Potenciál tagjai szintén inkább feldolgozást készítettek: a dzsesszes Waiting For Salvation náluk a Nouvelle Vague-lemezek (Nouvelle Vague, Bande a part) hangulatát idézi.  
 
A gyűjtemény annak rendje-módja szerint változatos, ínyenceknek érdekesség, komoly rajongóknak kötelező futam, de a ska szerelmesein kívül eső közönségrétegekhez is el tud jutni az eredeti szellemiség. Várhatjuk a következő PASO-nagylemezt, annál is inkább, mert egy szám már itt is beharangozza: a System Connection című darabból készült szellős Dub Systemet a New York Ska-Jazz Ensemble basszusgitárosa, Victor Rice készítette.  
Dömötör Endre
2007.11.09
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.