Kedvenc helyek

Kispál és a Borz: 20 év

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (59)
(3T / Universal)

A pécsi Kispál és a Borz legutóbb 2004-ben jelentetett meg albumot (Én, Szeretlek, Téged), ami után Lovasi András frontember életre hívta az ős-Kispál ritmusszekciójával a Kiscsillagot (Greatest Hits vol. 01.), továbbá az Amorf Ördögökből ismert Péterfy Bori lemezére is készített néhány számot (Péterfy Bori & Love Band). Anyazenekara húszéves jubileumának közeledtével azonban szánt időt a közös munkára Kispál András gitárossal is, és az évfordulót ha új sorlemezzel nem is, de dupla (egy slágergyűjteményt és egy csendes-ülős koncertfelvételt egyesítő) válogatással ünneplik, melyen két új szerzemény is helyet kapott.
Vélhetőleg kisebb sokkot okoz a mai harmincasoknak a Kispál jubileumi albumának megjelenése, hiszen nemcsak az élsportolók lesznek egyre fiatalabbak náluk, de már fiatalságuk egyik kultikus zenekara is húsz éves – te jó ég! Időközben elkészült tíz sorlemez, hat maxi, egy remixalbum, néhány koncertfelvétel és egy sor filmbetétdal – van hát miből szemezgetni. A 20 év című dupla kiadvány egy stúdiófelvételeket sorakoztató slágerválogatásból és egy csendes-ülős koncertlemezből áll, tehát a tízéves jubileumra kiadott Happy Borzday című 1997-es (hangos, elektromos) koncertalbumot már birtokló rajongók sem tarthatják újabb pénzlenyúlásnak – ez tényleg a zenekar pályáját összegző gyűjtemény lett, mely szép vastag papírtokjában egy húszoldalas füzetet is rejt fotókkal és Lovasi karrieráttekintő írásával. 
 
A legjobb pillanatokért feliratú „slágerkorong” a programadó Tiszai pu.-val nyit, és utána ott sorakozik a sok kötelező: a Napos oldal, a Szőkített nő, a Húsrágó hídverő, az Autók a tenger felé, a Levesek porból, a Hello, a 0 óra 2 perc, az Emese, az Etetés, a Csiga... Az „álomsláger”, az 1998-as Ha az életben ritkaságként az Anyád! A szúnyogok című Jancsó-filmben elhangzó 2000-es verziójában szerepel (a Csinibaba betétdalaiból viszont nem hallunk), kuriózumnak itt van a Németh Jucival közösen felvett De szeretnék (a 2003-as Turisták bárhol albumot így négy dal „reprezentálja túl” a 18 számos, 63 perces korongon), és csupán a Zsákmányállat az egyetlen szerzemény, ami utána visszaköszön a másik – a csendes-ülős – CD-n is (ahol hard rockos riffjét már vonósok játsszák). Természetesen tíz albumnyi anyagból sokféle válogatást össze lehetne állítani, de esetünkben azért fájó hiány például a Hang és fény elhagyása, és az, hogy a mostoha sorsú 1995-ös Ül albumot egyáltalán nem képviseli semmi az egész kiadványon (minimum a Dal teázáshoz, vagy a legkorábbi időkből átmentett Jelvény nélkül itt lehetett volna róla). 
 
A 20 év igazi vonzerejét A szép estékért alcímű korong, a 2006 decemberében rögzített 16+1 számos „csendesülős” koncertanyag jelenti, melyen egy vonósszekció is közreműködik (Pál István „Szalonna” és Szabó Attila hegedűn, Kunos Tamás pedig brácsán), sőt a Kispál és a Borz egyik régi dobosa, Tóth „Csülök” Zoltán is besegít ütőhangszeresként a frissiben felvett Bóra Áron mellett (akiről azóta szintén kiderült, hogy a zenekar ex-dobosainak hosszú sorát fogja gyarapítani). Az akusztikus megszólalás nagyobb hangsúlyt enged a szövegeknek és zeneileg is új minőséget ad a számoknak: így kifejezetten tragikus a József Attiláról szóló Zár az égbolt, a magányos zongorakíséret kiemeli az erotikus Nyár volt s blúzát álmodozó, elrévedő hangulatát (kár a közepén azért a két sornyi maníros énekért), az Illéri előre összemosódik a Jutka középrészének agymenésével, a Tejjel kifliben gyönyörűen emelkedik ki a slide gitár. A frontember konferanszai és hülyéskedései szórakoztatóak, a Szívrablás presszó-rock hangulata lehengerlő, a fürge vonósokkal megtámogatott Rezervátom, a virtuóz népzenei levezetést kapó Múlató és a kabaréhangulatúra vett Egy fiú ágyában pedig a csendes-ülős alaphelyzet ellenére belopja a bugit a hallgatók lábába.  
 
A 20 év remekül reprezentálja a rendszerváltás utáni időszak talán legfontosabb magyar zenekarának életművét a kilencvenes évek hajnalának triófelállásától a bonyolultabb hangszerelésű mai megszólalásig, Lovasi ironikus, vicces szövegeitől a rejtett mélységekig. A válogatásra felkerült két remek új szerzemény is (a stúdiófelvételek közé a mai magyar társadalomról meglehetősen apokaliptikus képet festő I Like Gemenc, a koncertszámok közé pedig az irigység és kivagyiság feszültségét lassan nyomasztóvá fokozó Van-e nálatok alkohol), melyek magukban hordozzák a továbblépés ígéretét a jelenleg ismét dobosválsággal és egyéb problémákkal is küzdő együttes számára.
Kovács Bori
2007.11.13
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.