A bosszú asszonya

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (8)
A tavalyi Titanic Filmfesztivál egyik legsikeresebb darabja egyben Park Chan-wook rendező bosszúszériájának záródarabja is, amely, a cím ígéretéhez híven női szemszögből tárja elénk a bosszúvágy aspektusait.
Lee Geum-ja (Lee Yeong-ae) 13 és fél év után szabadul a börtönből, ahol egy hatéves kisfiú elrablásáért és megöléséért ült - ártatlanul. Nem csoda, hogy már odabent aprólékos tervet készített az igazi bűnös felkutatására, de tőle elszakított kislányát is megpróbálja felkutatni, hiszen van mit bepótolniuk. Park Chan-wook azonban ezt a filmes klisét parádés dramaturgiával és metszően gonosz humorral tárja elénk, miközben megtudhatjuk, hogyan szerzett magának szövetségeseket hősnőnk odabent, és hogyan kerül egyre közelebb nemeziséhez, aki egy merész rendezői döntéssel, csak egy óra elteltével kerül a kamera elé.
 
A bosszú asszonya stilizáltabb és művészibb, mint két elődje, az összetettebb A bosszú ura, és a sokkal sötétebb és brutálisabb Oldboy- itt a kamera általában ódzkodik megmutatni a nyers erőszakot -, de a hangvétel még így is elég hátborzongató. Érdemes a három bosszúfilmet egymás után megnézni, már csak azért is, mert több erőteljes motívum kapcsolja össze őket - és mert mindhárom máshogy zseniális.
Vízer
2007.11.20
|
Chinjeolhan geumjassi
koreai thriller, 112 perc, 2005
Az Oldboy rendezőjének legújabb bosszúfilmje egy lányról, aki 19 évesen börtönbe kerül, hogy fedezze szerelmét, ám cserbenhagyják, és kislányától is elszakítják, de ő kegyetlen bosszút áll. A koreai öröm csak akasztófahumorral teljes!
Rendező:

Chan-wook Park

Bemutató: 2007. november 22.
(11 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.