Első Pesti Teaház

Budapest, XIII. ker. Katona József utca 5.
est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (6)
A teabolt vagy teázó problematikájáról legutóbb már megemlékeztem. Egészen más azonban teázóban vásárolni, mint boltban teázni. Ez utóbbira álljon itt most életvidámító példa: az Első Pesti Teaház a Katona József utcában.

Azt ma már a gőzölgő idő sárga páragőze fedi, hogy annak idején, 1995-ben melyik volt az első bolt, ahol igazi szálas tea volt kapható. Ha az Első Pesti Teaház azt állítja magáról, hogy ő volt, ám legyen. De a „ház” azért mégis csak erős túlzás, egy húsz négyzetméteres üzlethelyiségről lévén szó. A következő pillanatban azonban kötekedő kedvem elillan, és átadom magam a hely varázsának.


Mert hát varázsa van ennek a helynek, ahol padlótól plafonig csalogatnak a szépséges csészék, bögrék, kannák, szűrők, kis és nagy dobozkák, kanalak, s gyakorlatilag minden, ami csak a teázást megédesíti. Sőt a különleges lekvárok, sütemények, ízesítők mellett könyvek, borok és füstölő

k is kaphatók. Joggal gondolhatnánk, hogy a bazári forgatagban elvész a cserje, de a teleaggatott pult mögül 120 féle teát kínál a mindig kedves és segítőkész házaspár (?) valamelyik tagja. Nem is akárhogy. Minden szagolható, minden kóstolható… és itt a lényeg: ebben az aprócska újlipótvárosi teaszaküzletben lakik ugyanis a polgári teázós nyugalom!


Két szék a pult elé húzva, a teához barnacukor és vaníliás jégcukor, a kávéhoz őrölt kardamom jár. És amíg hörpölöm a friss Lady Grey-t, a teabolt lady-je mindenről kedvesen tájékoztat, amire rákérdezek. Ha nem kérdezek, csak a papírok surrogása és a mindig bekapcsolt talk-talk rádióelemzése hallatszik. Aztán egyszer csak benyit valaki, „Milyen cuki kis bolt!”, mondja, pedig csak pénzt jött váltani a parkolóautomatába. Hát ilyen ez a hely, ahol minden csésze tea 180 forint, a mérleg patika, a kiszolgálás pedig végtelenül európai.

barabásd
2007.11.22
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.