Idegen név

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (2)
The Namesake
amerikai-indiai filmdráma, 122 perc, 2006
Egy indiai-amerikai fiatalember lavírozása hagyomány és haladás, India és Amerika, család és önmegvalósítás között. Az Esküvő monszun idején rendezőjének filmje.
Rendező:

Mira Nair

Színész:

Irrfan Khan (Ashoke)

Tabu (Ashima)

Kal Penn (Gogol)

Jacinda Barrett (Maxine)

Zuleika Robinson (Moushumi Mazumdar)

A Hiúság vására után Mira Nair, az Esküvő monszun idején indiai rendezője a magyarul is megjelent Beceneve Gogol című regény adaptálásával egyszerre tér vissza az indiai és a nyugati kultúrához, miközben családról és identitásról mesél.
A fiatal indiai lány, Ashima egy egészen más világba kerül, amikor a szülei által számára kijelölt férjjel a hetvenes években Kalkuttából New Yorkba költözik. Húsz év telik el, s az immár érett nő újra egy másik, idegen világgal kénytelen szembesülni: saját gyerekeiével, akik igazi amerikaiakká váltak, s fiatal egyetemistaként egy cseppet sem érdekli őket a hagyomány, eredeti identitásuk, de még saját szüleik se nagyon. 
 
Ha van hibája a gyönyörű képekkel, érzékenyen elmesélt családtörténetnek, akkor az az (azon kívül persze, hogy nem erénye a hitelesség: a hősök az évtizedek alatt szinte semmit sem öregednek), hogy a néző nem igazán tudja, kivel is azonosuljon a figurák közül. Az Idegen név váltogatja a főhősöket (eleinte az anya, Ashima, majd fia, az orosz íróról elnevezett Gogol kerül az események középpontjába), így csak egy-egy megmozdulás erejéig tudunk együttérezni bármelyikükkel is (a fiú alakja ráadásul szinte végig kifejezetten ellenszenves – alapvetően szimpatikusabb a szülők generációja). 
 
Figyelemreméltó azonban, hogy az alkotók nagyon sokat bíznak a képek erejére, sok mindent nem szavakkal, hanem kizárólag képekkel mesélnek el. A jelen és a múlt között a kapcsolatot például megismételt képek-képsorok teremtik meg, amikor pedig valami jelentőségteljes történik (első nap az új hazában, gyászszertartás, egy fontos flash-back vagy egy döntő elhatározás megszületése), az addig színpompás, erős színekkel dolgozó film barna-fehér tónusúba vált, mintha csak egy régi, megfakult fotó vagy képeslap lenne. 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat – kivéve az extrákon (azokon sajnos csak orosz van). Ezek közt videoklipet, előzetest, honlapajánlót, három rövid kimaradt jelenetet és rendezői audiokommentárt is találunk. Egy kisfilmben Kal Penn mesél az általa alakított figuráról (Gogolról), egy másikban a rendezőnő, a producer, az operatőr, a vágó és a casting director magyarázza a filmet több mint fél órán keresztül a Columbia Egyetem diákjainak. 
 
The Namesake, 2006 * 117 perc * InterCom * (12) 
fürkész
2007.11.25
|
(9 kép)


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
18:15
A kis boszorkány
német fantáziafilm, 2018
18:15
Kitervelt románc
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:40
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009 (ism.)
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.