Kedvenc helyek

Queen: Rock Montreal

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (14)
(Parlophone / EMI)

A Queen együttes, mely a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójára már meghódította az egész világot, , népszerűsége csúcsán, egy nézettségi rekordokat döntő dél-amerikai turnét követően, 1981. november 24-én és 25-én Montrealban adott két remekbeszabott koncertet. A fellépésekről készült koncertfilm 1984-ben We Will Rock You címmel jelent meg videókazettán, a hanganyag azonban csak most (a szintén Rock Montreal címre keresztelt DVD-újrakiadással egy időben) vált hozzáférhetővé, újrakevert, digitálisan felújított – és két számmal bővített – formában, dupla CD-n és tripla bakeliten.
A nyolcvanas évek elején a Queen éppen átmeneti korszakát élte, az 1980-ban megjelent The Game a korábbi lemezeknél jóval poposabb irányba mozdult el (ez a vonal tovább erősödött az 1982-es, new wave beütésű kvázi dance-pop albummal, a Hot Space-szel), koncerteken azonban kevés nyoma volt a váltásnak: Freddie Mercuryék a hetvenes évek gitárközpontú stadion-rockjával álltak közönségük elé. A montreali dupla fellépés volt az egyik utolsó Queen-koncert, amelyen a négy zenész nem vett igénybe külső segítséget (később már billentyűs segítette a munkájukat a színpadon, és különleges effektek is állandó részévé váltak a show-nak). Az intróval és outróval együtt 28 számos CD-kiadás a teljes koncertprogramot dokumentálja (a koncertfilmből a Flash és The Hero című Flash Gordon-betétdalok hiányoznak), és minden percén érezhető, hogy a zenekar csúcsformában érkezett Kanadába, óriási élvezettel és odaadással játssza a dalokat. 
 
A számlistát fürkészve azonnal feltűnik, hogy a korong sok újdonságot nem tartogat az egy évvel később az angliai Milton Keynes-ben rögzített Queen On Fire-höz képest, és sok a hasonlóság az 1979-es Live Killers koncertlemezzel is. Montrealban ugyan nem hangzottak el olyan sikerdalok, mint a Bicycle Race vagy a Don’t Stop Me Now, de a program azért tartogat néhány csemegét, például a Jailhouse Rock című Elvis Presley-feldolgozást (melyet eredeti helyéről, a ráadásblokkból stílszerűen az Elvis-rockabillyk stílusában írt Crazy Little Thing Called Love mellé tettek át a koncertkiadvány szerkesztésekor). Itt van a Queen-koncertek elengedhetetlen kellékét képező hosszú dobszóló Roger Taylortól és a gitárszólóblokk Brian May-től, továbbá a zenekar ezen a fellépésen játszotta el első alkalommal élőben a David Bowie-val közösen írt Under Pressure című slágert, amely nem sokkal azelőtt hódította meg a slágerlistákat. 
Bokor Péter
2007.12.01
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.