Kedvenc helyek

Pannonia Allstars Ska Orchestra: The Return Of The Pannonians

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (220)
(Megalith Records / Deep Distribution)

A Pannonia Allstars Ska Orchestra számára a 2007-es év is sűrű volt: ötéves születésnapi koncert, tavasszal a Babylon Focus CD-maxi és vele párhuzamosan egy Biblical 7” néven emlegetett vinyl kislemez, majd a Budapest Ska Mood album dalaiból készült RE:BSM remixlemez, aztán hajszás turnézás, a szokásos nyári fesztiválok és rangos válogatások követték egymást. A korona azonban a végére maradt az eddigi magas színvonalat megtartó második hivatalos stúdióalbummal, az eredetileg tervezett The Captain Of The Tenkesről végül The Return Of The Pannonians címre keresztelt lemezzel.
A címnélküli 2003-as demóval berobbant – jelenleg 10 fős – társaság majdnem két évig érlelte második nagylemezének anyagát, melyen a jellegzetes PASO-hangzás részben az új közreműködőnek, Barna György hegedűsnek köszönhetően tradicionális magyar népzenei motívumokkal bővült. Az előzőnél is megkapóbb külcsínben megjelenő albumon kiérleltebb a hangzás, némileg lassabb a tempó, erőteljesebbek a roots ízek, és több a tisztán hangszeres rész is. A PASO a tradicionális skát mára végképp maximális szinten hozza, nem kérdés, hogy a zenészek mennyire bámulatosak hangszereiken, és az elképesztően erős összhangzat egyik fő ismertetőjele is megvan: mernek keveset játszani!
 
A kiadvány 56 perces fő blokkjában a rövidke belépő (The Return) és a könnyed kilépő (Takeover!) között 13 szám hangzik el. Szerepel köztük a CD-maxi címadó dala, a politikus Babylon Focus, a kislemez A-oldalas(!) instrumentális számaként megismert Moses And The Red Sea, s persze a CD és vinyl kiadványon egyaránt megtalálható, megbocsátásról és igazságosságról szóló briliáns Joseph is. Ezúttal is kaptunk feldolgozást, mindjárt kettőt is: az egyik a magyaros motívumokkal és hegedűvel megbolondított Sahara című Laurel Aitken-dal (melybe három perces hangszeres játszadozás után lép csak be az ének), a másik pedig Gershwinék Summertime sztenderdje, az Erik Sumo Band két dívájának, Harcsa Veronikának és Kiss Erzsinek a vendégénekével, igen nívós verzióban (ez a felvétel már a soproni VOLT Fesztivál 2007-es válogatásalbumán is szerepelt). A Wicked Away calypsós színezetével szerez kellemes perceket, a koncerteken is favoritnak számító „füttyös dal”, A Tenkes Kapitánya (mely nem az azonos című tévésorozat zenéjét dolgozza fel, hanem saját szerzemény) pedig egészen briliáns darab – ha lehet ilyet mondani, akkor a ska klasszikus Guns Of Navarone méltó magyar megfelelője! A szövegek sem okoznak csalódást, a zeneileg is nagyon izgalmas – dancehall betéttel is bíró – System Connection a nagy magyar össznépi mutyizásról, korrupcióról, a Cool It ős-skája pedig a megosztottság hülyeségéről szól. Egyedül azt sajnálhatjuk, hogy a magyar nyelvű részek szinte teljesen eltűntek, pedig a Mo’ Fyah-ban mementóként hallható ügyes sorok ritmikailag is passzolnak a zenéhez. 
 
Ezúttal is kapunk bónuszdalokat, igaz, ezekből kettő már ismerős lehet a remixalbumról (a Greedből készült G Brown Gergely Mix vélhetően a népzenei tematika miatt kapott helyet itt is), így az egyetlen igazi újdonság itt az, hogy Victor Rice-tól egy második PASO-remixet is hallhatunk: a New York Ska-Jazz Ensemble basszusgitárosa a System Connection mellett a Cool It című dalt is dubosította.
Dömötör Endre
2007.12.10
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.