Kedvenc helyek

Magashegyi Underground és Bocskor Bíborka: Szeplős váll

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (95)
(CLS)

A 2007-es esztendő egyik legszórakoztatóbb és legvállalhatóbb magyar slágere, a Kaukázus együttes kulcsfiguráit és a Megasztárból ismert Bocskor Bíborkát egyesítő Szeplős váll című dal az év végre hivatalos hanghordozón is megjelent. Ennek – no meg a karácsonyi bevásárlásban elfásult járókelőknek – az örömére a Magashegyi Underground formáció nevéhez illően metróaluljárókban ad maxibemutató minikoncerteket 2007. december 15-én (délután 1-kor a Nyugatinál, 3-kor a Ferenciek terén és 5-kor az Örs vezér téren).
Kardos-Horváth János és Fodor Máriusz még főiskolás éveik alatt indították Magashegyi Undergound nevű projektjüket (akkor még egy másik énekesnővel), de a Kaukázus együttessel elért underground sikereik közepette sem mondtak le róla: 2006-ban megkeresték a Megasztár 3. szezonjában feltűnt erdélyi énekesnőt, a remek hangú Bocskor Bíborkát, és vele rözítették Szeplős váll című kompozíciójukat. A Kaukázus gitáros-énekes főnöke, Kardos-Horváth János hozta a szöveget is, míg az FM Orchestra néven egy saját egyszemélyes projektet is üzemeltető Fodor Máriusz billentyűs-programozó felelt a zenei alapért, melybe beépített egy kis gitáros hangmintát is Manu Chao 2001-es Proxima Estacion Esperanza albumának La Marea című dalából (innen a maxiborítón olvasható „Manu Chao közreműködésével!” felirat és a jeles internacionalista nótafa többszörösen hibásan írt neve szerzők között). Belassított ska témát játszó akusztikus gitár, pam-pam-pam férfikórus, pajkosan csengő női énekhang, szkreccsel beindított finom groove-os alap, futuristára effektezett elszállós középrész kis filterezéssel, a vége felé pedig még egy trombitatéma is. Ügyes, gusztusos, játékos, bájos, szexi szürrealista dalocska, mely azoknak is nagyon bejöhet, akik a Kaukázustól súlyos Kispál-(pontosabban Lovasi-)fixációja és átideologizáltásága miatt idegenkednek. 
 
A CD-maxira a sláger mellé annak Karányi Rockabilly Tattoo alcímű, viszonylag közönségbarát módon döngölő remixe is felkerült Karányi Danitól (a szám sikerében nagy szerepet játszó remek animációs videoklip Gróf Balázstól sajnos nem), továbbá két igazi bónuszdalt is kapunk. A magyar népdalok (Édesanyám rózsafája, Árva vagyok, nincs gyámolom, Mikor mentem hazafelé) versszakait programozott, szintibasszusos alapokra passzító Walking Home ugyan nem túl szerencsés darab, de szerencsére gáznak nem gáz. Az Anglia című „kiadatlan” Kaukázus-szám (mely a kaukazus.hu oldalon persze ugyanúgy meghallgatható, mint a zenekar teljes életműve) fiú-lány duetté alakított új verziójában viszont remekül működik itt. Ez utóbbi akár követendő mintává is válhatna, és ezzel a Magashegyi Undeground nagy örömet szerezhetne például azoknak is, akiket az Amorf Ördögök fiú-lány kettőseinek elvesztésért sem az Erik Sumo Band (My Rocky Mountain), sem a Péterfy Boriék (Péterfy Bori & Love Band) aktuális produkciói nem kárpótolnak. 
Déri Zsolt
2007.12.10
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.