Kedvenc helyek

Nine Inch Nails: Y34RZ3R0R3M1X3D

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (12)
(Interscope / Universal)

Ahogy minden kilencvenes évekbeli Nine Inch Nails-sorlemezhez, úgy a 2007-es Year Zero albumhoz is készült most egy kiegészítő remixlemez (a 2005-ös With Teeth-hez nem tartozott ilyen). A korábbi gyakorlattól elrugaszkodva azonban Trent Reznor ez alkalommal egy sor neves előadót kért fel dalai újraértelmezéséhez, nem pedig saját megszokott közreműködői körének tagjait, így az előző remixalbummal, az 1999-es The Fragile-hoz igazított 2000-es Things Falling Aparttal ellentétben a Y34RZ3R0R3M1X3D (vagyis: Year Zero Remixed) megjelentetése érdemes, jogos lépés volt.
A lényegében sorlemezként elkönyvelt 1991-es Broken EP-hez tartozó Fixed és a NIN-csúcsműként számon tartott 1994-es The Downward Spiral albumot követő Further Down The Spiral remixlemezek annak ellenére megállták a helyüket, hogy a remixek elkészítésére Reznor egy-két kivételtől (Aphex Twin, Butch Vig, Rick Rubin) eltekintve mindig a saját háza tájáról kért fel közreműködőket, akik otthonosan mozogtak a NIN megszokott sötét, dühös, önpusztító világában. Az 1999-es dupla The Fragile-hoz tartozó Things Falling Apart esetében szinte kizárólag csak ilyen NIN-klubtagok vehettek részt a munkában (többek közt Alan Moulder producer, a turnébillentyűs Charlie Clouser, vagy a régi harcostárs, Keith Hillebrandt hangmérnök), s az akkoriban testileg és lelkileg amúgy is darabokra hullott Reznor egy rendkívül alacsony színvonalú, fantáziátlan produkciót engedett ki a kezei közül. 
 
A Y34RZ3R0R3M1X3D-del azonban egészen más a helyzet. Trent Reznor, aki egészen a With Teeth-ig paranoiásan ódzkodott attól, hogy új embereket engedjen maga, vagy pláne dalai közelébe, az utóbbi időben megnyílt, és talán ennek az eredménye az is, hogy most egészen parádés közreműködői gárdát vonultat fel ezen a remixlemezen. Az egyik legkiemelkedőbb mind közül a fekete spoken word művész, Saul Williams (lásd: Amethyst Rock Star), akit Reznor először a With Teeth turné egyik szakaszának előzenekari posztjára hívott meg, majd néhány közös koncert után olyannyira a szárnyai alá vette a rapper-poétát, hogy nemcsak a Year Zero két dalában adott neki közreműködői szerepet, de Saul 2007-es anyagának, a kiadásában a Radiohead In Rainbows akcióját követő, szabadon letölthető The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust!-nak is ő lett a producere. Cserébe most Williams a Year Zero album zajos instrumenátlis nyitányából, a Hyperpower!-ből csinál szöveges verziót (Gunshots By Computer), illetve a Survivalism című kislemez- és klipdalhoz tesz hozzá értékes mozzanatokat. Az album két említett száma között elhelyezkedő The Beginning Of The Endet a legutóbbi NIN-turnén előzenekaroskodó Ladytron tagjai értelmezik át a maguk egyszer használatos, táncoltatós módján (a dal végéhez pedig merész módon a Nine Inch Nails legszélesebb körben ismert slágerének, a Closernek az outróját nyúlják!), de a NIN legutóbbi turnéfelállásának billentyűse, az olasz Alessandro Cortini is átdolgozott egy dalt Modwheelmood nevű saját projektjével (The Great Destroyer). 
 
A remixlemez további közreműködői között ott van két neves producer, a veterán amerikai Bill Laswell és a fiatal brit Paul Epworth (Bloc Party: Silent Alarm, Maximo Park: A Certain Trigger, The Rakes: Capture/Release, The Rapture: Pieces Of The People We Love, Kate Nash: Made Of Bricks stb.), a kortárs-klasszikus vonós zeneművektől a rocktémák felé is kacsingató Kronos Quartet (az instrumentális Another Version Of The Truth átiratával), a New Orderből ismert Steven Morris–Gillian Gilbert házaspár (ők két remixszel is), a dance-punkos Faint együttes (lásd: Danse Macabre, Wet From Birth), az osztrák elektronika-experimentalista Fennesz és nem utolsósorban Olof Dreijer, a svéd Knife testvérduó férfi fele, aki az egész kiadvány legradikálisabb remixét, a Me, I'm Not vokáltól megszabadított, a gyökerektől újraértelmezett, 14 perces változatát jegyzi. Sőt miután Reznor a With Teeth megjelenése óta minden lehetőséget és bátorítást megad a rajongóknak, hogy saját NIN-remixeket készítsenek otthon, még egy ilyen „amatőr” munka is felkerült a korongra: a My Violent Hearthoz készült Private Robot Midget-remix. (A lemez CD-kiadása mellé tartozik egy bónusz DVD-ROM is a Year Zero hangsávjainak file-jaival, tehát a vásárlók maguk is kísérletezhetnek saját remixekkel.) 
 
A remixlemezt ugyanaz a keret fogja össze, mint magát a Year Zero albumot – itt is az apokaliptikus alaphangulatot megadó Hyperpower! nyitja, illetve a pozitívabb jövőbe tekintő két kulcsdal, az In This Twilight és a Zero-Sum zárja le a világvége-történetet. A bátrabb hozzáállás és a közreműködők minden eddiginél eklektikusabb felhozatala miatt a Y34RZ3R0R3M1X3D nemcsak jól kiegészíti az eredeti Year Zero élményt, de hozzá is tesz, így nem kizárólag a rajongóknak okozhat kellemes meglepetést. 
Katona Eszter
2007.12.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.