Kedvenc helyek

The Rolling Stones: Rolled Gold +

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (8)
(ABKCO / Universal)

A Rolling Stones teljes karrierjét áttekintő 2002-es Forty Licks című negyvenszámos dupla slágerválogatás hatalmas siker volt, akárcsak a hozzá tartozó egyéves turné (lásd: Four Flicks). A 2005-ös A Bigger Bang sorlemezhez tartozó – Budapestet is érintő – még hosszabb és még sikeresebb koncertkörút végeztével most egy újabb negyvenszámos dupla albumot kapunk, de ez csak Mick Jaggerék 1971 előtti sikerdalaiból válogat. Ez utóbbi tényt a borítóra ragasztott Very Best Of The Rolling Stones matrica elfelejti közölni – mégsem panaszkodhatunk.
A Rolling Stones-felvételek jogait birtokoló két lemezcég (a Decca-korszakból való anyagokat felügyelő ABKCO és az 1971 utáni katalógust gondozó Virgin) összefogásából született Forty Licks első korongjára a zenekar első évtizedének slágertermése került, a másodikra pedig a következő három évtizedé. Most a jóval izgalmasabb és töményebb első évtized (pontosabban a Come On című Chuck Berry-feldolgozást tartalmazó 1963-as első kislemeztől az 1969-70 telén rögzített, de csak az 1971-es Sticky Fingers albumon publikált Brown Sugar és Wild Horses című klasszikusokig terjedő hét bő esztendő) kap kétlemezest áttekintést, ahogy ez már többször is megtörtént a Hot Rocks 1964-1971 című nagysikerű gyűjtemény óta. Ilyen válogatás volt az 1975-ben megjelent Rolled Gold is (a Very Best Of The Rolling Stones alcím akkor még nem tűnt akkora csúsztatásnak), de a korabeli két bakelilemezen elférő 28 szám mellé a mostani újrakiadáskor – mint azt a cím mögé biggyesztett + jelecske is jelzi – egy tucat további dalt is hozzácsaptak, így a két CD-n csaknem két és fél órán élvezhetjük a Rolling Stones legizgalmasabb periódusának legfontosabb felvételeit. 
 
A kiegészítésnek köszönhetően ezúttal már nem hiányzik a gyűjteményről a legelső Jagger/Richards-szerzemények közé tartozó Tell Me, a Mother’s Little Helper, a Heart Of Stone, a rövid 1967-es pszichedelikus kaland idejéről a Dandelion és a 2000 Light Years From Home, az évtizedfordulóról a hét és fél perces You Can't Always Get What You Want és az Sticky Fingers album említett két sikerdala. Ezekkel együtt a Rolled Gold+ már felvonultatja a Rolling Stones összes 1963 és 1971 közt megjelentetett A-oldalas kislemezdalát (a basszista Bill Wyman által írt és énekelt bizarr In Another Land és a Jagger-szólófelvételként kiadott Memo From Turner kivételével), néhány B-oldalt is (például az I’m Free-t, mely 1990-ben a skót Soup Dragons baggy feldolgozásában lett világsláger) meg néhány kislemezre soha nem került számot is (például a kiváló Between The Buttons albumról való Yesterday's Paperst), és innen nem hiányoznak a Forty Licks első korongjáról kiszorult Jagger/Richards-klasszikusok (Heart Of Stone, Lady Jane, Out Of Time, As Tears Go By) és korai feldolgozásslágerek sem (a Time Is On My Side, a Little Red Rooster és a már említett Chuck Berry-átirat mellett itt a Lennon/McCartney szerzőpárostól kapott I Wanna Be Your Man is). Az ominózus Cocksucker Blues viszont ide sem került fel, sajnos.
Déri Zsolt
2008.01.03
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.