Kedvenc helyek

Paul McCartney: The McCartney Years

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (7)
Az utóbbi évek remek koncertfilmjei (Back In The U.S., In Red Square, The Space Within US) után a 2007-es ünnepi szezonban Paul McCartney egy három lemezből álló, sok órányi anyagot tartalmazó, teljes szólókarrierjét áttekintő DVD-kiadvánnyal lepte meg rajongóit – és ezzel némileg feledtetni is tudta a Memory Almost Full című legutóbbi stúdióalbuma okozta csalódást.
A hatvanas évei második felében járó, ám fiatalos lendületéből mit sem veszítő McCartney nem valószínű, hogy azért vágott bele szólókarrierjének DVD-n történő összefoglalásába, mert visszavonulni szándékozik. Minden esetre a háromlemezes The Paul McCartney Years ismét ékes bizonyítéka annak, hogy Macca a XX. századi könnyűzene meghatározó figurája maradt a Beatles felbomlása után is. 
 
Az első két DVD-n a közvetlenül a legendás liverpooli kvartett megszűnése utáni időkből származó videoklipektől (illetve promóciós kisfilmektől, ahogy még akkoriban hívták ezeket) a Chaos And Creation In The Backyard című 2005-ös lemezhez Fine Line című kislemezdalának videójáig követhetjük végig Sir Paul szólókarrierjét. A DVD lehetőséget ad arra, hogy a klipeket kronológiai sorrendben játsszuk le, aminek segítségével nemcsak McCartney zenészi-zeneszerzői karakterének változásait, de a vizuális kultúra, a képrögzítési és -manipulálási technikák utóbbi három és fél évtizedének trendjeit is tanulmányozhatjuk. A mozgókép-történeti kirándulás az 1970-ben Paul és Linda McCartney fotóiból készült szösszenettől (Maybe I’m Amazed) és az 1971-es The Heart Of The Country home video jellegű képeitől (mely a Beatles felbomlása utáni felfordulás elől Skóciába visszavonuló McCartney házaspárt mezítlábas tengerparti sétákon követi), az 1979-es Wonderful Christmas vagy az 1980-as Coming Up elképesztő (ma már igencsak megmosolyogtató) videótrükkjein keresztül az 1993-as C’mon People szellemes és szofisztikált vizuális ötletéig és az 1999-es No Other Baby szemet gyönyörködtető, fekete-fehér képeiig (rendező: Pedro Romhanyi). Közben sorra kerülnek persze a nagy slágerek is (Band On The Run, Hi Hi Hi, Mull Of Kintyre, No More Lonely Nights, Hope Of Deliverance) és a híres duttek is (a Stevie Wonderrel rögzített Ebony And Ivory és a Michael Jacksonnal közös Say Say Say).
 
A harmadik lemezen akció közben láthatjuk a zenekarvezető-előadó McCartneyt. A Wings együttes 1976-os amerikai turnéja során rögzített Rockshow című koncertfilmből 30 perc szerepel a lemezen, valamint megtekinthetünk az MTV számára készített 1991-es Unplugged műsorból is 15 percet. Végül a 2004-es Glastonbury Fesztiválon adott koncert felvételéből megtudhatjuk, hogyan játszik rock’n’rollt zuhogó esőben és gumicsizmában egy igazi rocklegenda. 
 
Mire kiélvezzük a gazdag anyag minden finomságát, addigra lehet, hogy máris valami új dologgal lep majd meg bennünket az örökifjú Macca, akinek csaknem négy évtizede töretlenül tartó szólókarrierje – melyet ez a DVD összeállítás remekül demonstrál – többek között azt is bizonyítja, hogy a Beatles sikere nem csupán a szerencsés csillagálláson múlott, hanem nagyon komoly alkotói tehetség táplálta. 
QQQQ 
 
EXTRÁK: 
 
A klipek nagy részét McCartney kommentárjának kíséretében is meghallgatjuk, amit érdemes is megtenni, mert sok érdekes apróságot tudhatunk meg a klipkészítés körülményeiről, Sir Paul és a szemfesték kapcsolatáról, vagy a sebtében, kézzel készített díszletekről. A kommentárok angol felirattal is követhetőek, de ezen kívül még hat nyelven vannak a lemezek feliratozva. Az extra anyagok között találhatók talkshow-, interjú- és koncertrészletek, McCartney fellépése az 1985-ös Live Aid rendezvényen, egy 30 perces dokumentumfilm a Chaos And Creation In The Backyard stúdiómunkálatairól, és egyéb érdekes apróságok. A dobozba csúsztatott kis füzetecskében pedig egy részletes McCartney-karrierkronológiát is kapunk Barry Miles méltató cikke mellett. 
QQQQ 
 
2007  Hossz: 84+84+111 perc  Kiadó: Warner  Hang: angol 5.1 + DTS  Feliratok: angol, francia, német, spanyol, portugál, olasz, holland 
Odor Emília
2008.01.04
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.