A nagy kiárusítás

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
Mivel a kormány jelenleg is a magyar egészségügy (legalábbis részbeni) magánkézbe adásán ügyködik, nem kell különösebben hangsúlyozni, miért is kötelező megnézni Florian Opitz német dokumentumfilmesnek a világszerte terjedő privatizációs jelenségekről szóló munkáját.
Nemrégiben a Sickóban láthattuk, hogyan propagál Michael Moore az amerikai egészségbiztosítási rendszer ellen. Florian Opitz rendező sokkal kevésbé elfogult, a másik oldalt is megszólaltató művében egyszerre tud objektív és hiteles maradni - viszont van ugyanannyira lebilincselő, izgalmas és megrázó, mint a szakállát vesztett, gömbölyű amerikai nagy port kavart dokumentumfilmje(i). 
 
Opitz igyekszik globálisan kezelni a problémát, és egyszerre négy országban vizsgálja nemcsak az egészségügy, hanem mellette a többi alapvető közszolgáltatás, a víz- és áramellátás és a tömegközlekedés „kiárusításának” hatásait is. Az érintett megszólalók (egy brit vasutas, egy vesebeteg gyermeke dialízis-kezeléséért, azaz életéért küzdő filippínó anya, egy dél-afrikai aktivista - aki gerillaként harcol azért, hogy áramhoz juttassa a szegényeket - és a bolíviai Cochabambának a saját esővizükért egy amerikai óriásvállalattal és a kormány fegyvereseivel is szembeszálló lakosai) személyes történetén kívül pedig meghallgathatjuk a másik oldal, azaz a privatizációt világszerte gerjesztő Nemzetközi Monetáris Alap, a Világbank és a Világkereskedelmi Szervezet véleményét, ezenkívül a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz kommentárjait is. 
 
fürkész
2008.01.09
|
Der Grosse Ausverkauf
német dokumentumfilm, 94 perc, 2007
Elgondolkodtató és sokszor sokkoló doku a privatizáció hatásairól, számos példával szolgálva Dél-Afrikától kezdve Bolíviáig.
rendező:

Florian Opitz

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2008. január 17.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.