Függőkert

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
Egyik terasz a másikon, rajtuk virágok sora, ameddig csak a szem ellát. Ilyen lehetett Szemiramisz legendás függőkertje, és ilyen lehetne a Thom Fitzgerald rendező által elképzelt család kertje is, de mégsem egészen ilyen. A vegetáció azonban itt is burjánzik, s egyben ez történetünk kezdetének színhelye…
A kertet látjuk tehát, ahol megelevenedik a múlt, főhősünk gyermekkora. Megnézhetjük, miként sulykolja apja katonás fegyelemmel a kis William fejébe a növények nevét, virágzási periódusait, s hogyan veri meg, ha valamit nem jól tud. Ez a kép nem egy idilli világot vetít előre, most nem a szépség megtestesülésesként létező függőkertet látjuk, inkább egy titkokkal teli világ körvonalai rajzolódnak ki, mely tragikus emberi sorsokat rejt.
 
Később zárkózott és dagadt főhősünk már felnőttként jelenik meg előttünk, most vonzó és jóképű. Nővére esküvőjére érkezett haza a családjához 10 év után, a családhoz, melynek egyik tagja sem komplett, s melynek elhagyása ugyan szemmel láthatóan jót tett hősünknek, örökre elfelejteni őket és a korábbi sérelmeket azonban nem lehet. William visszaréved a múltba, látomások gyötrik. Megtudjuk, kamaszkorában nem a lányokhoz, sokkal inkább legjobb barátjához vonzódott. A sors fintora, hogy ez a barát lesz aztán a nővére férje, akinek az esküvőjükre most hazatért. 
 
A film folyamatosan ugrál az időben, hol a múltban vagyunk, hol a jelenben, hamarosan aztán az is kiderül, főszereplőnk már nem is él. Illetve nagyon is él, méghozzá egyszerre több idősíkon is, hiszen kamaszként felakasztott, dagi teste most is ott lóg a kert egyik fáján, melyet nemcsak William, de nővére és apja is észlel.  
 
William fájdalmas szembesülése ez a család, jelen esetben korántsem szent és barátságos, sokkal inkább sötét titkokat és elfojtott érzelmeket rejtő intézményével, az ebből fakadó sanyarú gyermekévekkel és önnön kielégítetlen vágyaival. Mindennek a középpontjában a függőkert áll, mint az élet szimbolikus helyszíne, melyben a függő szócska nem igazán a kert elhelyezkedésére utal, inkább a felakasztott főhősünk képét idézi meg bennünk. 
 
A film 1997-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Kanadai Játékfilm díját és a Közönségdíjat.
 
b.e.
2008.01.11
|
The Hanging Garden
angol-kanadai filmdráma, 91 perc, 1997
Különös hazaút, furcsa esküvő, nyugtalanító család - látomások, emlékek kavalkádja egy szülővárosába visszatérő fiatalember szemével.
Rendező:

Thom Fitzgerald

Linkek


Kapcsolódó cikkekFilmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
05:05
Vízipók-Csodapók II. sorozat
magyar animációs filmsorozat, A tojáscsősz
05:05
Gumball csodálatos világa
2011, III. évad, 531. rész: A jóslat
05:08
Grizzy és a lemmingek
2016, II. évad, 124. rész: Intenzív ápolás
05:10
A legkisebb Ugrifüles II. sorozat
magyar bábfilmsorozat, A barátság rózsája
05:11
Bob, a mester
I. évad, 5. rész
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.