Függőkert

est.hu:
8/10
|
olvasói
(0)
Egyik terasz a másikon, rajtuk virágok sora, ameddig csak a szem ellát. Ilyen lehetett Szemiramisz legendás függőkertje, és ilyen lehetne a Thom Fitzgerald rendező által elképzelt család kertje is, de mégsem egészen ilyen. A vegetáció azonban itt is burjánzik, s egyben ez történetünk kezdetének színhelye…
A kertet látjuk tehát, ahol megelevenedik a múlt, főhősünk gyermekkora. Megnézhetjük, miként sulykolja apja katonás fegyelemmel a kis William fejébe a növények nevét, virágzási periódusait, s hogyan veri meg, ha valamit nem jól tud. Ez a kép nem egy idilli világot vetít előre, most nem a szépség megtestesülésesként létező függőkertet látjuk, inkább egy titkokkal teli világ körvonalai rajzolódnak ki, mely tragikus emberi sorsokat rejt.
 
Később zárkózott és dagadt főhősünk már felnőttként jelenik meg előttünk, most vonzó és jóképű. Nővére esküvőjére érkezett haza a családjához 10 év után, a családhoz, melynek egyik tagja sem komplett, s melynek elhagyása ugyan szemmel láthatóan jót tett hősünknek, örökre elfelejteni őket és a korábbi sérelmeket azonban nem lehet. William visszaréved a múltba, látomások gyötrik. Megtudjuk, kamaszkorában nem a lányokhoz, sokkal inkább legjobb barátjához vonzódott. A sors fintora, hogy ez a barát lesz aztán a nővére férje, akinek az esküvőjükre most hazatért. 
 
A film folyamatosan ugrál az időben, hol a múltban vagyunk, hol a jelenben, hamarosan aztán az is kiderül, főszereplőnk már nem is él. Illetve nagyon is él, méghozzá egyszerre több idősíkon is, hiszen kamaszként felakasztott, dagi teste most is ott lóg a kert egyik fáján, melyet nemcsak William, de nővére és apja is észlel.  
 
William fájdalmas szembesülése ez a család, jelen esetben korántsem szent és barátságos, sokkal inkább sötét titkokat és elfojtott érzelmeket rejtő intézményével, az ebből fakadó sanyarú gyermekévekkel és önnön kielégítetlen vágyaival. Mindennek a középpontjában a függőkert áll, mint az élet szimbolikus helyszíne, melyben a függő szócska nem igazán a kert elhelyezkedésére utal, inkább a felakasztott főhősünk képét idézi meg bennünk. 
 
A film 1997-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Kanadai Játékfilm díját és a Közönségdíjat.
 
b.e.
2008.01.11
|
The Hanging Garden
angol-kanadai filmdráma, 91 perc, 1997
Különös hazaút, furcsa esküvő, nyugtalanító család - látomások, emlékek kavalkádja egy szülővárosába visszatérő fiatalember szemével.
Rendező:

Thom Fitzgerald

Linkek


Kapcsolódó cikkekFilmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
18:05
Harry Potter és a félvér herceg
amerikai-angol fantasy, 2008
18:10
Gombos Jim és Lukács, a masiniszta
német családi film, 2018
18:10
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:15
Ricsi, a gólya
luxemburgi-belga-német-norvég-amerikai animációs film, 2016
18:15
Túl az Óperencián
amerikai kalandfilm, 1992
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
13:22
Tini titánok, harcra fel!
2013, 1115. rész
13:24
Chirp
I. évad, 11. rész
13:25
Veszélyes Henry
I. évad, 110. rész: Játékból is árt a sok
13:30
Én kicsi pónim: Varázslatos barátság
VII. évad, 4. rész: Sziklaszilárd barátság
13:30
Stréberek és Rémek
I. évad, 6. rész: Kabumm kilátással
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.