CD-FŰ

Budapest, V. ker., Fejér György utca 1.
est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (26)
Régi szép idők, amikor még egy egzotikusabb tea elfogyasztása egy rigorózusan füstmentes és ismeretlen illatokba burkolózó helyen maga volt az új világ felfedezése! A CD-FŰ évekig Budapest egyik legkülöncebb helyeként dacolt a VBK-hoz és tigrisszofihoz szokott fiatal közönség igényeivel. Cigi nincs, pia nincs, este 11-kor pedig lehet hazamenni aludni! Ma már talán ott is más idők járnak…

Aki azt gondolta, hogy a Fejér György utcában található CD-FŰ előbb vagy utóbb úgyis beadja a derekát a rendszerváltás óta egyre dagadó hedonizmusnak, tévedett. A hely bölcsen és csöndben kitartott addig, amíg a tea levével együtt a tea kultúrája is beszivárgott a fővárosba. A kismillió teázó sorában ma már a füstmentesség és a viszonylag korai zárás alapkövetelmény egy olyan habitusú helyen, mint ez itt.


Félreértés ne essék, a hatalmas vaskorong mögött megbújó CD-FŰ mindig is jó hely volt, mi voltunk rosszabbak, vagy legalábbis fiatalabbak pár évvel. Ma már pont megfelel az éjfél előtti zárás, a füstmentesség, no meg ez a nyugodt bölcsésztempó. Azért egy kaján mosoly átvillan az arcomon, mikor az itallapon alkoholra is lelek, de ennyi kompromisszum bőven belefér – asszem, a pince továbbra sem lesz borgőzös, fékevesztett legénybúcsúk színhelye.  


Az azonban meglep némiképp, hogy az egykor oly mámorítónak tetsző teaválaszték vagy rendesen megcsappant, vagy én lettem válogatósabb. A szokásos fekete, zöld, vörös és gyümölcsteák sorából csak a Massala és az Earl Grey-Jázmin keverék lóg ki. Az utóbbit mindenképpen tesztelés alá vesszük, de azért egy Medvék királya gyümölcsteát is megkóstolnánk. Amíg teáinkra, sonkás ciabattánkra és diós-sajtos-aszalt szilvás toastunkra várunk, magunkba szívjuk a hely hangulatát.


A csupasz téglafalú pincehelyiség különös dekorációt kapott:régi vasláncok, fogaskerekek, egyéb alkatrészek szemeznek a billegő faasztaloknál, süppedős fotelekben vagy recsegős székeken megpihenő teázókkal. Az egybenyitott hosszúkás tér otthonos, de már félház vagy a kelleténél kicsivel hangosabb zene esetén is elvész az intimitása. Cserébe viszont kapunk valamiféle bensőséges közösségi érzést, amit csak erősít a szomszéd asztaloknál bridzselők, sakkozók, társasjátékozók vagy a két boltívvel arrébb biliárdozók rikkantgatása.


A teák egyszerű, emeletes bögreszettben érkeznek (teák bögrében: 210-230 Ft, teák kannában 520-590 Ft). Az Earl Grey-Jázmin keverék bátor ötlete megnyerő, a két íz remekül váltogatja egymást. A macikirályt viszont bármelyik másik gyümölcstea letaszíthatná a trónról, és senki nem venné észre a turpisságot. A szendvicsekre rossz szavunk sem lehet, a zacskós gofri viszont bátran kihagyható.


Fontos megjegyezni még, hogy a CD-FŰ-ben olykor koncertek és filmklubok is helyet kapnak, amelyek rossz esetben keresztbe is húzhatják egy jól kitalált randevú vagy egy mindenre elszánt sakkparti tervét. Jó esetben azonban kellemes élménnyel távozhatunk erről a változatlanul sajátos atmoszférájú helyről.


UPDATE: Megváltozott a CD-FŰ arculata; már van dohányzó rész, és lehet kapni alkoholt is. 
Élőzenei koncertekkel nagy borválasztékkal és sokféle kulturális programmal várják az ide látogató vendégeket. 

barabásd
2008.01.14
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.