Kedvenc helyek

U2: PopMart – Live From Mexico City

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (5)
A precízen dokumentált U2-turnék DVD-sorozatából eddig hiányzott az 1997-es Pop album megalomániás show-ja, ám most ezt is szépen beilleszthetjük gyűjteményünkbe az 1987-es The Joshua Tree-hez tartozó Rattle And Hum mozifilm, illetve az Achtung Baby és Zooropa albumokhoz kapcsolódó Zoo TV Live From Sydney mögé, a 2000-es All That You Can't Leave Behind koncerkörútját megörökítő Elevation 2001 – U2 Live From Boston és U2 Go Home, illetve a 2004-es How To Dismantle An Atomic Bombot követő Vertigo 2005 – Live From Chicago elé.
A négy év szünet után 1997-ben kiadott Pop album hosszasan készült, minden ízében aktuális volt és folytatódott rajta az idézőjeles popkulturális irónia – továbbá erőteljesen rájátszott a korabeli dance-rock fúzióra –, mégis megbukott mind a kritika, mind a közönség szemében. A kissé túlpolírozott, helyenként túlbonyolított (és valóban kevés emlékezetes dalt tartalmazó) lemez turnéjával azonban a U2 folytatta az Zoo TV Tour monumentális elgondolásait, és ezzel nem is tévesztett lépést, hiszen az év egyik legnagyobb bevételét hozó koncertkörútját abszolválta (ha óriási kiadásai miatt igazán nagy jövedelmet nem is könyvelhetett el). A megalomániás elképzeléseket a konzumkultúra/bevásárlóipar témája köré építették, bár a diszkógömbös óriási Citrom – melynek belsejéből egy létrán ereszkedik le az együttes az első ráadáshoz – még a zenészek szerint is csak viccelődve illeszthető a koncepcióba. A stadionokban és még nagyobb szabadtéri helyszíneken (például a bécsújhelyi reptéren) zajló turné színpadképét egy bevásárlóközpont/gyorsétterem reklámjára emlékeztető huszonegynéhány méteres logó-diadalív uralja, háttérben az addigi legnagyobb kivetítő, a színpad feletti hangfalcsokor pedig egy hatalmas kosárra emlékeztet.  
 
A zenekar a Pop Muzik című konzum-pop klasszikusra vonul be, mintha Bono boxgála-mérkőzésre érkezne. Az elején uralkodik az elektronika és a tempósabb új számok, de még az 1980-ból előszedett I Will Follow is kissé felturbózva szól. A koncert harmadánál előkerülnek a korai klasszikusok (New Year’s Day, Pride) a Rattle And Humról két dal is, az All I Want Is You és a Bono által eltévesztett Desire. Ez utóbbi két akusztikus gitárra hangszerelve szólal meg, akárcsak az aktuális lemezről való lecsupaszított Staring At The Sun, sőt azt követően még a Sunday Bloody Sunday is minimálverzióban szól: The Edge pengeti elektromos gitárját és énekel, egyedül! A mexikói közönség mindent lelkesen fogad, Bono gyakran átöltözik, a monstruózus kivetítő színpompásan villódzik, a show azonban inkább a zenéjében erős, a bevásárlóközpont-koncepció nem igazán végiggondolt és kivitelezett. Mindkét ráadásblokk táncosan kezdődik (érdekesség, hogy az előző album, a szintén dance-es beütésű Zooropa csak jelképesen szerepel a Lemonnal) és lassúkban végződik, van With Or Without You és van One is, mégis marad egy kis hiányérzet, és ebben alighanem az aktuális lemez dalai is ludasak. 
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
Az egylemezes DVD-kiadáshoz nincsnek extrák, de ha a drágább dupla verziót választjuk, ott a második korong csupa extra: további koncertfelvételek (27 perc a turnényitó rotterdami állomásról, 18 az edmontoni koncertből), két videoklip eltérő verziója (a Staring At The Sunból a Miami Version és a Last Night On Earth – First Night In Hell), a turné háttérvideói 19 percben (itt-ott koncertfelvételekkel keresztezve), számítógépes kiegészítők (képernyővédők, háttérképek, linkek), rejtett bónuszként egy másik koncertváltozat a Please-ből és egy rövidke turné-promo (ezek eléréséhez egy egyszerű memóriajátékot kell lejátszani), és természetesen a csicsás DVD-doboz és a borítófüzet is ráadásnak tekinthető. A legértékesebbek azonban a dokumentumfilmek: egy a Citrom működéséről (5 perc), egy a háború miatt bonyolult logisztikai kihívásokat jelentő szarajevói koncert létrejöttéről (8 perc), egy a B-movie-kat megidéző Last Night On Earth klip forgatásáról (4 perc), egy pedig a „turnék turnéjának” hátteréről (14 perc), például The Edge tengernyi effektjéről és harmincegynéhány gitárjáról. 
QQQQ 
 
1998/2007  Hossz: 127 perc  Kiadó: Universal  Hang: angol 5.1 + DTS  Extrák felirata: angol, francia, német, spanyol, portugál 
Dömötör Endre
2008.01.14
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.