Kedvenc helyek

Live Earth – The Concerts For A Climate In Crisis

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
Az 1985-ös Live Aid segélykoncert és a 2005-ös Live 8 után a 2007-es Live Earth már nemcsak Afrikát, de az egész bolygót kívánta megmenteni. A globális felmelegedés és klímaváltozás problémájának komolyságára a 2007. július 7-én (07. 07. 07.) egyszerre 12 helyszínen (London, New York, Sydney, Hamburg, Tokió, Rio De Janeiro, Johannesburg, Sanghaj, Washington, Róma, Kiotó, az antarktiszi Rothera kutatóállomás) zajló monstre koncertsorozat figyelmeztetett. Az emberiség történetének egyik legnézettebb tévé- és online-műsorából a dupla DVD-s kiadványra három és fél órányi anyag került, melynek hanganyagából egy szimpla CD-nyi válogatást is kapunk bónuszként.
A világszerte közel 150 fellépőt felsorkoztató esemény nagyszabású volt, ám zeneileg kevés igazán emlékezetes pillanattal szolgált, ráadásul a belőle készített DVD/CD-kombó meglehetősen kiherélt lett: egyrészt minden fellépőt csak egy-egy dallal szerepeltet, másrészt inkább a középutas globális sztárokat részesíti előnyben, így a Razorlight, a Kasabian, a Bloc Party vagy Jack Johnson remek produkciója például hiányzik az összeállításból (arra viszont még magyarázatot se találunk, hogy a Red Hot Chili Peppers, Kanye West, Pharrell Williams vagy mondjuk Katie Melua miért maradt ki). Az is gyengíti a kiadvány értékét, hogy az összeállításból kimaradt az eseményszámba illő antarktiszi kapcsolás (a déli kontinensen dolgozó kutatókból verbuvált Nunatak nevű indie zenekar), vagy az 1984-es áldokumentumfilmjével elhíresült Spinal Tap vicczenekar hősies „visszatérő” műsora (melynek végén a londoni helyszínen tartózkodó összes basszusgitáros beszállt dzsemmelni). Ami viszont bekerült, az nagyjából időrendben haladva ugrál a helyszínek között, sok-sok híresség konferálja be a fellépőket, és minden előadó igyekszik illedelmesen eljátszani az ideillő slágereit.  
 
Egy allstars dobos bevezető után a Genesis nyitja a programot, aztán a sok színtelen műsorszám (Snow Patrol, Taking Back Sunday, AFI, Kelly Clarkson, Melissa Etheridge, James Blunt) közé beékelődik egy-egy érdekesebb speciális feldolgozás, vagy dinamikus előadás. Az előbbire az affektáló Paolo Nutinitől a What A Wonderful World, David Gray és Damien Rice alkalmi ír duójától a kissé nyálas Que Sera Sera, Corinne Bailey Rae és John Legend közös Marvin Gaye-fohásza (Mercy Mercy Me), vagy Alicia Keys és Keith Urban Gimme Shelter duettje a példa, míg az utóbbira a Black Eyed Peas berobbanása, a Beastie Boys izgága Intergalaticja, Enrique Iglesias vagy a Crowded House közönségénekeltetése, a szerény Wolfmother döngölő zúzása, Lenny Kravitz tengerparti rockolása és a Police remek formát mutató visszatérése. A show-t azonban senki nem lopta el Madonnától: a Gogol Bordello „fotogén” kulcsembereivel közösen áramvonalasított La Isla Bonita a DVD záró- és csúcsszáma is egyben (azt viszont megint csak sajnálhatjuk, hogy az esemény tényleges zárószámától, a Hung Up tombolásától már megfosztották a korong nézőit). 
QQQ 
 
EXTRÁK 
 
A nemzetközi S.O.S. morzejelzés hangjai keretezte menürendszerben sajnos nem találunk feliratokat, megtekinthető viszont egy ötperces interjú a zöld szellemiségű Green Owl Records lemezkiadóval, aztán összesen 22 percben hét darab, néhol eléggé szájbarágós környezetvédelmi témájú kisfilm (összesen hatvan ilyen készült a Live Earth rendezvény alakalmából, ezekből válogatták ki a legjobbakat). A fő extra egy 33 perces dokumentumfilm, mely bemutatja a rendezvény megszervezését, példamutató környezettudatos energiafelhasználását és szemétkezelését, valamint nyíltan reklámértékű részleteket tartalmaz a Kellemetlen igazság című díjnyertes Al Gore/Davis Guggenheim-dokumentumfilmből. A kiadványhoz mellékelt CD-re a képben is szereplő dalokból válogattak, az egyetlen kivétel Madonna, aki itt a Live Earth-kampányhoz Pharrell-lel készített Hey You című dalával szerepel. Az extrákból és a kísérőfüzetből természetesen számos lényeges információt megtudhatunk arról, hogy mi a személyes felelősségünk – úgyhogy kapcsoljuk is le gyorsan a feleslegesen égő lámpákat! 
QQQ 
 
2007  Hossz: 117+88 perc  Kiadó: Warner  Hang: angol 5.1 + DTS
Dömötör Endre
2008.01.15
|


Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.