Kedvenc helyek

Máté Péter: Zene nélkül mit érek én…

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (7)
2007 végén egy-egy DVD gyűjti össze a két nagy, tragikus sorsú magyar slágerénekes, Szécsi Pál (1944–1974) és Máté Péter (1947–1984) tévéfelvételeit, negyven évvel ezelőtt indult karrierjük apropóján. Mindketten 1967-ben tűntek fel először (a modellmúltú, mosolygós, sármos Szécsi a táncdalfesztiválon, míg a zenei képzettségű, komoly, szemüveges Máté egy pol-beat rendezvényen), és mindketten fiatalon haltak meg (Szécsi Pál öngyilkos lett, Máté Pétert a szíve vitte el), de míg az előbbi üstököspályája 1974-ben ért véget (In memoriam Szécsi Pál), az utóbbi ’73-tól aratta legnagyobb sikereit még egy bő évtizeden át.
Az In memoriam Szécsi Pál című kiadvánnyal ellentétben Máté Péter DVD-je minden kommentár és stáblista és extra nélkül sorakoztatja fel a dalokat, 23 számot 82 percben (a címadó Zene nélkül mit érek én… 2 perc 40 másodperces funk-diszkó gyöngyszeme a legelején és a végén is szerepel két különböző előadásban). A hetvenes évekbeli és nyolcvanas évek eleji színes felvételeken szép parkokban, erdőkben, tóparton, szarvasagancsos homlokzatú vikendházban gitározik vagy zongorázik a nagy zakókat és nagy szemüvegeket viselő dalszerző-énekes, aki a szívfájdalomról, szerelemről és barátságról zengő nagyívű érzelmes slágerek (Hull az elsárgult levél, Ott állsz az út végén, Azért vannak a jóbarátok stb.) mellett az extrém stiláris kísérletezéstől sem riadt vissza (lásd a Hozd vissza a napfényt fejhangú funkját, vagy a Régi út ős-rap verzéit és vokóderes refrénjét). A legizgalmasabbak azonban a fekete-fehérben fennmaradt hatvanas évek végi zsengék, és itt ne az „Ó, darling, imádni foglak téged örökösen” kezdetű Malek/S.Nagy-szerzeményre gondoljunk, hanem az Antal Imre vezette Halló fiúk, halló lányok című műsorban egzaltált beat zenekari kísérettel előadott számokra (magyar freakbeat?!), meg A néger zongorista dala című díjnyertes protest songra, melyek minden ügyetlenségük ellenére is úttörő próbálkozások (sőt A közöny című szám zeneileg meglepően izgalmas is). 
QQQ 
 
EXTRÁK 
 
Sajnos nincsenek. A borítón +Bonus Track néven feltüntetett Álomlány a főprogram részeként megy le a legvégén (és ugyanúgy a Bergendy együttes imitálja hozzá a kamerák előtt a kíséretet, mint a megelőző Zene nélkül mit érek én…-hez) tehát a menüt tekintve nem számít extrának. 
 
 
2007  Hossz: 82 perc  Kiadó: Europa Records  Hang: magyar sztereo 
 
Déri Zsolt
2008.01.21
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.