Kiderült, melyik az évtized legjobb magyar filmje

Az Országos Diákzsűri Tarr Béla 2000-ben készült alkotását, a Werckmeister harmóniákat választotta az elmúlt évtized legjobb magyar filmjének. A díjat szombat este adták át a budapesti Toldi moziban, a 39. Magyar Filmszemle alkalmából a Diákzsűri által kiosztott többi elismeréssel együtt.
„Amikor harminc évvel ezelőtt az első filmemet csináltam, egyet tudtam, hogy valamire tudok nemet mondani, ami természetesen generál majd egy igent“ – mondta a Kossuth-, és számos nemzetközi díjjal kitüntetett rendező, Tarr Béla talányosan, munkája folytatására buzdítva a Diákzsűrit. 
 
Tarr filmje, a Werckmeister harmóniák a Hukklét (Pálfi György), a Dealert (Fliegauf Benedek), a Tamarát (Hajdu Szabolcs) és az Iszka utazását (Bollók Csaba) utasította maga mögé győzelmével, hiszen szombatig ezek a művek is mind esélyesek voltak „az utóbbi 10 év legjobb magyar filmje“ díj elnyerésére. 
 
A tízéves fennállását ünneplő Diákzsűri ezenkívül a 39. Magyar Filmszemle Zöld holló-díjait is átadta. Döntésük értelmében Gigor Attila A nyomozó című alkotása két fődíjat, a legjobb elsőfilmesnek valamint a legjobb nagyjátékfilmesnek járó elismerést is megkapta. A zsűri indoklása szerint a film „lendületességéért, humoráért, önmagára, a mai társadalomra és a filmművészetre irányuló reflektálásáért, valamint egy kelet-európai bűnügyi szubzsáner megteremtéséért“ érdemelte ki az elismerést. A többi díjazott listáját elolvashatjátok korábbi hírünkben, itt
 
Szilágyi Erzsébet, az Országos Diákzsűri alapítója az eseményen elmondta: az elmúlt tíz év díjain látszik, hogy a grémium mindig a generációjához legközelebb álló fiatal filmesek alkotásait részesítette előnyben. Tematikában más filmeket díjaztak, mint a „nagy“ zsűri, más narráció, más forma, más témanyelv az, ami a mai fiataloknak tetszik. A humort igénylik a leginkább – fejtette ki Szilágyi Erzsébet, aki szerint az elmúlt tíz év alatt nem született olyan jelentős alkotás, amire a Diákzsűri ne figyelt volna fel. 
 
Teszler Tamás, a Diákzsűri elnöke kifejtette: céljuk, hogy segítsék a közönség és a szakma közötti kommunikációt. Az Országos Diákzsűri az elmúlt tíz évben 24 filmfesztiválon vett részt, ahol 94 magyar és 12 külföldi alkotásnak összesen 106 díjat osztott ki.  
 
 
 
(Szemle Távirati Iroda) 
2008.02.11
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
22:20
Hideg nyomon
amerikai krimi, 2007
22:40
Vakító napfényben
olasz-francia krimi, 2015
22:45
300 - A birodalom hajnala
amerikai háborús film, 2014
22:50
Az éjszakám a nappalod
magyar vígjáték, 2015
22:55
Pandorum
amerikai-német sci-fi, 2009
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.