Kedvenc helyek

Iron Maiden: Live After Death

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (15)
Bár a 2006-as A Matter Of Life And Death album turnéjában nem szerepelt Magyarország, 2008-ban már nem maradunk Iron Maiden-koncert nélkül: Bruce Dickinsonék augusztus 12-én, a Sziget Fesztivál nulladik napján Budapesten is fellépnek. A nyolcvanas évek közepének albumait felelevenítő 2008-as turnéhoz időzítve DVD-kiadásban is megjelent a VHS-en már legendássá vált 1985-ös koncertfilm, a Live After Death, amit szépen odatehetünk a múltbanéző Visions Of The Beast és The Early Years DVD-k mellé.
A brit heavy metal újhullámának legsikeresebb képviselői az 1984-es Powerslave albummal, illetve az azt követő, 193 fellépésből álló World Slavery Tour során érték el azt a népszerűséget, ami töretlenül elkísérte őket a nyolcvanas évek végéig – és ami alapját képezi a 2000 óta tartó újabb sikerkorszaknak, mikor már nemcsak a három évente kiadott és zeneileg egyre nagyobb igényű albumokhoz kapcsolódó műsorokkal járják a világot, de különböző retrospektív koncertanyagokkal is kedveznek rajongóiknak. A 2008-as Somewhere Back In Time turné adja aktualitását a most DVD-n is kiadott Live After Death koncertfilmnek, amely a kaliforniai Long Beach-en 1985 márciusában játszott négy show felvételeiből készült. 
 
A rendkívül látványos színpadképet a Powerslave album emlékezetes borítógrafikái nyomán egyiptomi motívumok határozzák meg, miközben az előtérben Steve Harris zenekaralapító-basszusgitáros és társai elképesztő csíkos cicanadrágokból adnak bemutatót, Bruce Dickinson énekes pedig ekkor még hosszú, lányos fürtöket rázva üvölti végig a másfél órát. Bármennyire korszakhoz kötött is a megjelenés, a zenei anyag pontosan azért nem vesztett erejéből, amiért az együttes sem népszerűségéből: náluk a középpontban a zene áll, amit szinte hajszálra pontosan úgy játszanak – a szólókat is beleértve –, ahogy azt az albumokon tökéletesre csiszolták, és olyan sugárzó lelkesedéssel adják elő, ami mindenkit meggyőz őszinteségükről. 
 
Rendkívül erős az akkor aktuális indítás, az Aces High és a 2 Minutes To Midnight, majd egy sor azóta is kötelező szám (The Number Of The Beast, The Trooper, Run To The Hills) mellett a csúcspontot a 14 perces Rime Of The Ancient Mariner jelenti, amelyet Harris a romantika korában élt nagy brit poéta, Samuel Taylor Coleridge költeménye alapján írt, és amely zenei összetettségével máig utolérhetetlen mintát jelent az együttes által kedvelt, monstre, 8-9 perces zeneszámok komponálásához.  
QQQQQ 
 
EXTRÁK 
 
A második lemezen folytatódik a 2004-es The Early Days DVD-n megkezdett krónika: a History Of Iron Maiden dokumentumfilm egyórás második része kizárólag a Powerslave albumról és turnéjáról szól. Az 1984-ben VHS-en kiadott Behind The Iron Curtain turnéfilm bővített, 57 perces változatán további koncertfelvételek szerepelnek, illetve interjúrészletek és életképek mutatják be, milyen hatást váltott ki egy monumentális heavy metal színpadi show a nyolcvanas évek közepén a lengyel és – az eléggé lepukkantnak tűnő – magyar közönségből. 50 percben láthatjuk, a brazil tévé mit vágott össze az első Rock In Rio fesztiválon adott Iron Maiden-fellépésből, 15 percben pedig egy 1983-as texasi anyagot is kapunk az ottani koncert kapcsán. A többi: két videoklip, fotógaléria a stúdióról és a turnéról, egy csokor az együttes állandó grafikusa, Derek Riggs munkáiból, illetve minden elképzelhető adat a turnéról.  
QQQQQ 
 
1985/2008  Hossz: 89 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol 5.1  Felirat: angol, holland, francia, német, olasz, portugál, spanyol, svéd 
 
nelson
2008.02.14
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.