Hippolyt

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (45)
A kilecvenes évek végén, mikor külföldön már régóta tombolt a remake-gyártás divatja, néhány hazai filmesek is gondoltak egy nagyot, és elkészítették egyik első hangosfilmünk, a Hyppolit, a lakáj újraforgatott, modernizált változatát, utat nyitva ezzel további klasszikus magyar filmekből készült feldolgozások sora előtt.
A Hyppolit, a lakáj ideális választásnak tűnt, hiszen elkészülte óta töretlen népszerűségnek örvend, mely elsősorban a két Gyula, Kabos és Csortos alakításának köszönhető. Ne feledkezzünk meg a remek forgatókönyvről sem, no meg a fülbemászó dallamokról, amik filmgyártásunk eme korai szakaszában jellegzetes elemei voltak a történeteknek. Az új változatban is fontos szerepet kap a zene, Berkes Gábor hangszerelte és modernizálta a harmincas évek nagy filmslágereit, a híres „Pá, kis aranyom, pá!” kezdetű dalt pedig ezúttal Ullmann Mónika énekelhette el.
 
Hogy érdemes volt-e pont ezt a filmet újraforgatni, azt ki-ki döntse el maga, de az biztos, hogy a századvégi változat az eredetihez nem hasonlítható, hiába a történet mai korba való beágyazása, ugyanaz a hatás nem érhető el még egyszer. Mégis van jó oldala a remake-eknek, például az, hogy napjaink emberei is megismerik e műveket, hiszen egyre többen vannak azok a fiatalok, akik nem látták, és talán soha nem is fogják megnézni az újraforgatott filmek eredetijeit. Nézzük tehát ebből a szempontból a Hippolytot, és ne nagyon hasonlítgassuk az eredetihez, a Hyppolit, a lalkájhoz, mert nemcsak az írásmódban találnánk különbségeket. 
 
Az újgazdaggá lett, de továbbra is kisemberként élő Schneider Mátyást Koltai Róbert alakítja, akinek nagyravágyó felesége (Pogány Judit) lakájt (Eperjes Károly) fogad, hogy megfeleljen a sznob társadalmi körök elvárásainak. Ezzel jól felborítja megszokott életvitelüket, mivel az eleddig magas körökben mozgó lakáj régi alkalmazói szokásait is magával hozza, amelyek azonban nehezen egyeztethetők össze új gazdáik valós igényeivel. Ebből aztán nem kis kalamaja keveredik, vicces jelenetek sora veszi kezdetét. Az asszonynak fogyókúráznia kell a szigorú lakáj felügyelete alatt, a férj viszont lazábbra veheti a gyeplőt, igaz, csak a csajozás terén. A lakáj segítségével ugyanis szeretőt is szerez, bár cserébe jónéhány korábbi szokásáról, köztük a hagymaevésről is le kell mondania. 
 
Hazugságok, mellébeszélések, sumákolások – ezek jellemzik a házaspár elkövetkező napjait, közben lányuk, Terka (Huszárik Kata) is szerelembe esik, de a lakáj most is közbeavatkozik, ami újabb bonyodalmakat eredményez. A vég elkerülhetetlen, s kiderül, a pénz nem tesz nemessé, s az ember nem bújhat ki a saját bőréből. 
 
b.e.
2008.02.22
|
magyar vígjáték, 93 perc, 1999
Az első magyar hangosfilm rendszerváltás utáni, aktualizált feldolgozása. Kevésbé hagymaszagú, mint az eredeti, a színészekre azonban nem lehet panasz.
Rendező:

Kabay Barna

Színész:

Eperjes Károly
(Hyppolit)

Koltai Róbert
(Schneider Mátyás)

Pogány Judit
(Schneiderné)

Huszárik Kata
(Schneider Terka)

Szirtes Ági
(Julcsa)

Balázs Péter
(Tóbiás)

Gáspár Sándor
(Makács)

Árpa Attila
(Benedek István)

Ullmann Mónika
(Mimi)

Műsoron a TV-ben

RTL Klub
 2020.08.21., péntek, 15:50

Linkek

(3 kép)


Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 1.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:50
Az 5. hullám
amerikai sci-fi, 2016
18:55
Mit szólnátok az Adolfhoz?
német vígjáték, 2018
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
10:29
Tini titánok, harcra fel!
2013, IV. évad, 1208. rész
10:30
Én kicsi pónim: Varázslatos barátság
VIII. évad, 21. rész: Rockhoof dilemmája
10:30
SpongyaBob Kockanadrág
IX. évad, 204. rész: Lázadás a Rákollóban / Fogas kérdés
10:30
Hupikék törpikék
amerikai-belga rajzfilm-sorozat (ism.)
10:32
Eszes Jess
I. évad, 10. rész
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.