Mennyei prófécia

est.hu:
5/10
|
olvasói
7/10 (16)
Világszerte rengeteg rajongója van James Redfield ezoterikus regényének, A mennyei próféciának, hiszen sokan menekülnek a spiritualitásba a hétköznapok gondjai elől. Nem véletlen hát, hogy a sikeren felbuzdulva filmet is forgattak a könyvből, ami, lássuk be, elég paradoxul hangzik. Az ezotéria ugyanis megfoghatatlan dolog, inkább érzés és tudat, semmint látvány, ebből kifolyólag filmen sem igazán ábrázolható.
A regény egyébként James Redfield felismeréseit mutatja be szép sorjában, amelyeket a könnyebb érthetőség kedvéért egy kalandos történetbe ágyazott a szerző. Mert hiszen egyszerűbb ilyen formában elmagyarázni azt például, hogy minden, ami létezik, egy szent energiamező, amit némi koncentrálással magunk is fénylő formákként érzékelhetünk és merítkezhetünk belőle, mintha csak úgy felsorolná az író a kilenc felismerést.
 
Redfield tehát teremtett egy főhőst, John Woodsont, aki csak sodródik az életben, amíg a véletlen úgy nem hozza, hogy Peruba repül. Később persze kiderül, hogy nincsenek véletlenek, hisz az író egyik felismerése pont ez, hogy mindennek és mindenkinek jelentősége van az életben. Főhősünknek tehát meg kell tanulnia felismernie a találkozások értelmét, értenie kell, hogy az emberek, akikkel összehozza őt a sors, valójában fontos üzeneteket adhatnak át neki, csak meg kell fejtenie, hogy mik is ezek. Ezért hát a könyv és a film is találkozások hosszú sora, melyek mindegyike egy-egy üzenet Woodsonnak. Ez a filmet meglehetősen kuszává teszi, és azok, aki nem olvasták a regény, nem biztos, hogy értik, miről van szó. 
 
A történet szerint e kilenc felismerést – később kiderül, valójában tíz felismerés van - tartalmazó ókori tekercs világméretű változásokat idézhet elő, de megszerzésük és megértésük nem egyszerű, s csak néhányaknak adatik meg a szerencse, hogy megismerjék e tudást. Ennek egyik oka, hogy a perui kormány nem fogadja el a titkos tekercseken olvasható ősi tanokat, olyannyira nem, hogy üldöznek mindenkit, aki csak olvasta vagy birtokolja a szövegeket, de az egyházban is vitát váltanak ki ezek a nézetek, úgyhogy a papok közt sem mindenki megbízható. Főhősünknek tehát folyamatosan menekülnie kell, de a végére azért így is megszerzi az összes tekercset és velük a tudást, mivel mindig akad egy olyan ember is, aki segíti őt az értelmezésben. Természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat a történetből, jellemfejlődést viszont nem igazán látunk a filmben, pedig a könyv pont erről szól, egy spirituális utazást ír le, melynek végén a főszereplő megtalálja a helyét a világban. Ha mi is ezt szeretnénk, inkább a könyvet olvassuk el, a filmet pedig hagyjuk ezutánra.

b.e.
2008.03.07
|
The Celestine Prophecy
amerikai kalandfilm, 93 perc, 2006
Színész:

Jürgen Prochnow
(Jensen)

Hector Elizondo
(Sebastian kardinális)

Thomas Kretschmann
(Wil)

Matthew Settle
(John Woodson)

Sarah Wayne Callies
(Marjorie)

Annabeth Gish
(Julia)

Joaquim de Almeida
(Sanchez atya)

John Aylward
(Dobson)

Obba Babatundé
(Miguel)

(6 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:40
Mad Max - A harag útja
amerikai akciófilm, 2015
18:40
Zsákutca
amerikai-német thriller, 2006
18:45
U-571
amerikai háborús film, 2000
18:45
Felforgatókönyv
amerikai vígjáték, 2006
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
13:45
Medvetesók
2015, 13. rész: Az út
13:48
Kit és Kate
I. évad, 13. rész
13:50
Bubbi Guppik - II. évad
amerikai animációs filmsorozat, Bogár mese, 2011
13:50
A Happó család
2016, 244. rész: Zsonglőr
13:54
Kit és Kate
I. évad, 14. rész
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.