A hetedik pecsét

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (5)
Bergman 1957-ben 35 nap alatt leforgatott egy szimbolikus útkereső mozit, ami aztán az éves cannes-i seregszemlén különdíjat nyert, ráakasztották az "új svéd film klasszikusa" jelzőt, azóta pedig az egyik leghatásosabb Bergman-munkává nőtte ki magát.
Pedig a mozi olyan röhejesen kevés pénzből készült el, ami már nem is low budget, hanem inkább no budget, mindenesetre A hetedik pecsét mélyfilozofikus sztorija és hátborzongató, apokaliptikus képi világa az igazi nagyok közé emelte. A cím a Jelenések könyvére utal, ami az Újszövetség egyetlen prófétikus megnyilatkozása. A látomásban János Istent látta a trónján, kezében egy hét pecséttel lezárt nagy könyvet tartott, amit senki sem tudott kinyitni, kivéve a Bárányt. A könyv magát a jövőt, a nagy titkot, a lét értelmét rejti magában - gyönyörű kultúrtörténeti archetípus -, azonban a pecsétek felnyitása szörnyű katasztrófasorozatot zúdít a világra az Apokalipszis lovasaitól az angyalok vészjósló harsonájáig.
 
A bibliai sztori persze nem direktbe jelenik meg a műben, Bergman hősei a sötét középkor nyomasztó légkörében próbálnak "hazajutni". Antonius Block, a létkutató vitéz és megkapóan cinikus fegyverhordozója, Jöns éppen a keresztes háborúból térnek vissza anyaföldjükre. A viszontagságos út során rengeteg borzalommal találják szemben magukat; önkorbácsoló menet, boszorkányégetés és pestis. Ráadásul Antonius Block lovagnak megjelenik maga a Sátán is, aki ahelyett, hogy megrémülne a kopasz kaszástól, inkább sakkjátszmába bonyolódik vele. Persze nem tét nélküli a dolog, és a "játék" közben folytatott beszélgetések is igen jelentős tanulságokkal bírnak... 
 
A fő egzisztencialista alapkérdést, hogy a létnek mi az értelme, eddig még senki sem tudta megválaszolni, de kevesen álltak olyan közel hozzá, mint Bergman.  
 
 
macsek
2008.03.14
|
Det sjunde inseglet
svéd filmdráma, 96 perc, 1957
Allegorikus történet a tizenhatodik századból. Sakkparti a halállal a tengerparton. Vajon mi a tét? Egykori kultuszfilm.
Rendező:

Ingmar Bergman

(6 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:02
Pat, a kutya
2017, I. évad, 3. rész: Garázsvásár
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 14. rész: Cédrus nap
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, II. évad, 382. rész: A finálé
04:10
Timmy
II. évad, 15. rész
04:10
Pat, a kutya
2017, I. évad, 4. rész: Kukackatasztrófa
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.