Meghalt Anthony Minghella

Az Oscar-díjas angol filmrendező 54 éves korában hunyt el – jelentette be ügynöke. Halálát szóvivője tájékoztatása szerint agyvérzés okozta, amit akkor szenvedett el, amikor kedden reggel a londoni Charing Cross Kórházban rutin nyakműtétet hajtottak végre rajta.
Anthony Minghella rendezői pályafutását a színházban és a tévénél kezdte, nagyjátékfilmes bemutatkozása az 1991-es Szívből, igazán című misztikus romantikus dráma volt Juliet Stevenson és Alan Rickman főszereplésével. A mű nemcsak forgatókönyvírói BAFTA-díjat hozott a rendezőnek, de egyben el is indította mozis karrierjét. 
 
1993-ban következett egy független romantikus film, a Mr. Wonderful, de az igazi nagy áttörést három évvel később Az angol beteg megrendezése hozta el pályáján. Michael Ondaatje regényének adaptálásával Minghella 1997-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, a film maga pedig összesen kilencet nyert az arany szobrocskákból. A nagyszabású filmeposz meglepetésre anyagilag is sikert hozott: 78 millió dolláros jegybevételt ért el csak az Egyesült Államokban (a film 27 millió dollárból készült). 
 
A rendező 1999-ben újabb sikerrel folytatta: a sötét hangulatú A tehetséges Mr. Ripley Patricia Highsmith regényén alapult, és egy csapásra meghozta a nemzetközi hírnevet a film egyik főszerepét játszó Jude Law-nak. A korábbi műveihez hasonlóan nagyszabású Hidegheggyel 2003-ban Minghellának már nem sikerült megismételnie a korábbi hatalmas sikereket, így 2006-ban az eddigieknél jóval kisebb volumenű – de nem kevésbé jól sikerült – művel jelentkezett, a Bűnös viszonyok hétköznapi drámájával. 
 
2000-től kezdődően a rendező-forgatókönyvíró producerként is elkezdett tevékenykedni: ő volt a producere többek közt A csendes amerikai, A tolmács és a Michael Clayton című alkotásoknak. 
 
Anthony Minghella rendező-forgatókönyvíró-producert szintén a szórakoztatóiparban dolgozó testvérei, Dominic és Edana Minghella, két másik nővére, felesége, Carolyn Choa koreográfus és két gyermeke, Max és Hannah gyászolják. 
 
 
 
 
imdb.com
2008.03.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
29
K
30
Sze
1
Cs
2
18:30
Airplane 1.
amerikai vígjáték, 1980
18:30
Mindhalálig zene
amerikai musical, 1979
18:40
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
19:00
Golyóálló szerzetes
amerikai akcióvígjáték, 2003
19:00
The Commuter: Nincs kiszállás
amerikai-francia akciófilm, 2018
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.