A himnuszgyűjtő - Beszélgetés Szűcs Ivánnal

- Játszik hangszeren?
- Szűcs Iván, gyűjtő: Sajnos, nem. Soha nem tanultam zenét, a kottát sem ismerem. Van egy pici kis szintetizátorom, azon kiszámolom a hangokat, mint a gyerekek a kottát, és lepötyögöm a himnuszokat - de csak magamnak.
- Hogy dőlt el, hogy himnuszokat fog gyűjteni? 
 
- Mindig tetszettek a himnuszok és a katonaindulók. 1991-ben, a Dél-Afrikai Köztársaságban volt egy rögbi világbajnokság. Ezt néztem a tévében, mikor eldöntöttem, hogy himnuszokat fogok gyűjteni. A sportközvetítések előtt a résztvevők, a végén pedig a győztesek tiszteletére játsszák le őket. Először magnószalagra, utána már videóra vettem föl. Ma már sok CD lemezem is van, ugyanis időként vannak kiadványok, melyeken csak himnuszok vannak. Vagy előfordult, hogy népzenei lemezt vettem - ausztráliait vagy új-zélandit - amin rajta volt a himnuszuk is. 
 
 
- Mekkora a gyűjteménye? 
 
- Nekem már megvan mindegyik ország himnusza. 200 valahány. Én mindegyiket ismerem, 90 %-át el is tudom dúdolni vagy fütyülni. Az emberek többsége a saját himnuszát meghallgatja, van, aki ilyenkor el is érzékenyül, de más nemzetek himnuszaival nem sokan foglalkoznak. Én az énekelt változatokat úgy szereztem meg, hogy elmentem a nagykövetségekre és kértem, hogy vegyék föl őket magnószalagra. Fölvettek zenekari változatokat is. Néha csodálkoztak a kérésemen, néha nagyon készségesek voltak, de előfordult, hogy mosolyogtak rajtam. Volt, ahova ötször kellett visszamennem... Kezdetben kölcsönadták a bakelit lemezt, hogy otthon én vegyem át a himnuszukat. Tudom, hogy ez nem egy mindennapos hobbi, bár vannak ismerőseim, akik szintén gyűjtők. Velük tudok változatokat cserélni. Az amerikai himnuszból lehet, hogy van 52 zenei és 18 énekelt változat. Teljesen másképpen játssza az egyik zenekar, mint a másik. Egyedül a pakisztáni himnuszt kell mindenkinek ugyanúgy játszania. Ez előírás, ezt a pakisztániak elvárják. 
 
Különböző himnuszok vannak: városi, tartományi, népi, nemzetiségi, sport-és csapathimnuszok. Nagyon sok országnak van zászló himnusza. Az USA szövetségi államainak is vannak himnuszai, sőt a külbirtokoknak is. Ott, ahol királyság van, ott nem csak nemzeti, hanem királyi himnusz is van. Engem ezek is érdekelnek. Előadtak már zenekarok úgy himnuszokat, hogy én is alig ismertem rá. Pedig mondhatom, hogy jól ismerem őket. Még a különbségeket is. Azért is próbálok minél többet megszerezni belőlük, mert nem egyformák. Főleg az énekelt változatok. Az egyiket hölgy énekli, a másikat úr vagy egy gyerekkar. Emiatt teljesen más a hangfekvésük. Megvan a szlovén himnusz egyik zenekari változata... szinte felismerhetetlen, mert kabarét csináltak belőle. Van, amelyiket teljesen modern változatban adják elő. Én annak örülök, ha egy himnusz minél több változatban van meg. Vannak másolt kottás könyveim. Benne van, hogy ki a zeneszerző, a szövegíró és hogy mikor fogadták el himnusznak. 
 
- Miről szól a himnuszok többsége?  
 
- Általában a szabadságról, a történelemről, mint a miénk is, a tájról, a haza szépségéről, vagy a nép nagyságáról és annak jövőjéről. 
 
- Minden nemzeti fohásznak van szövege? 
 
- Most már törekednek rá, hogy legyen. A spanyolnak is csak nemrég lett. Sokáig nem volt az orosz himnusznak sem, ami a szovjet után jött. Ma már az ománinak is van. Zeneileg teljesen változatosak a himnuszok. A miénk például szomorú. Van, amelyiknél a nemzeti jelleg dominál vagy a népzene. Elég sok himnusz, főleg a dél-amerikaiak hasonlítanak a katonai indulókra. Vannak teljesen egyszerű himnuszok, például az angol vagy a burmai. A Zöld-foki szigeteké vagy Mauritiusé pedig nagyon vidám. Sugárzik belőlük az életigenlés. 
 
- Mit kell tudni a magyar Himnuszról? 
 
- Kölcsey Ferenc írta a szöveget 1823-ban, amit Erkel Ferenc zenésített meg 21 évvel később.  Réginek számít. Ami fontos, hogy nem változott. Nagyon sok helyen a rendszerváltás után megváltoztatták a himnuszt. Nekem is sok ország több új változata van meg. Szerencsére a mienk nem változott. Az anekdota szerint Rákosi azt mondta Kodály Zoltánnak, hogy másik himnuszt szeretne, de Kodály kiállt mellette, hogy jó az a régi. Ha valamilyen ünnepségen hallom a magyar Himnuszt, vagy ha sporteseményen győzünk, és nekünk játsszák, akkor én is meg szoktam könnyezni, de ha mint a gyűjteményem egy darabjával foglalkozom, akkor úgy vagyok vele, mint a többivel. A Szózatot második himnuszként tiszteljük. 
 
- Milyen érdekességeket tudott meg a himnuszokról? 
 
- Előfordult, hogy egy zeneszerző két országnak is szerzett himnuszt. Paraguay és Uruguay számunkra azért érdekes, mert egy magyar katonazenész, Debály József/ Francisco José Debali, aki 1838-ban vándorolt ki, Dél-Amerikában szerezte mindkét ország himnuszának zenéjét. Legyünk büszkék rá. Porumbescu a Ceausescu-féle román és az albán himnuszt szerezte. Rabindranath Tagore írta India himnuszát, és A mi arany Bengáliánk című verse lett a bangladesi himnusz szövege. Néha több ország használja ugyanazt a zenét, csak más szöveggel. Például az angol himnuszét játssza Lichtenstein is, de mást énekelnek. A lengyel himnusz zenéjét használta a volt Jugoszlávia, csak más szöveggel és kicsit lassabban játszották. A japán himnusz a Kimi ga jo /Császárunk uralkodása/ szövege a X. század körül keletkezett. Az ausztrálok három lehetőségből választottak. Mint a Brit Nemzetközösség tagja egy ideig az angol himnuszt énekelték, de aztán szavazást írtak ki, és ezt a mostanit választották. Az uralkodóknak is lehet himnuszuk. Van királyi, császári, cári himnusz, de lehet egy sahnak is. Sokáig a dán királyi himnuszt játszották nemzeti himnuszként. Mostanában kezdik a nemzeti himnuszukat használni, de ha jelen van a királynő, akkor lejátsszák a királyit is. Viszont az angol himnusz, a God Save The Queen / Isten óvd a királynőt/, egyben a királyi himnusz is. Most queent énekelnek II. Erzsébet miatt, de ha király uralkodik, akkor kinget. Alkalmazkodnak Az angol himnusz is nagyon régi, a keletkezése az 1600-as évekre tehető. Érdekes a himnuszok hossza is. Az angol például rövidnek számít. Csak az első versszakot szokták eljátszani, ami 30-40 másodpercig tart. Attól függ, milyen lassan játssza a zenekar. A dél-amerikai himnuszok viszont hosszúak. 
 
- Önnek melyik tetszik a legjobban? 
 
- Én mindegyiket szeretem, mindegyiket a magaménak érzem. De ha választani kellene, akkor az argentint mondanám. Nagyon változatos, nagyon szép. 
 
- Hallgatja a himnuszokat? 
 
- Én jóformán csak azokat hallgatom. Nekem ez jelenti a zenét. Mielőtt Ön jött, a bolíviait hallgattam. 17 éve gyűjtöm a himnuszokat, valószínűleg ez már így lesz életem végéig. 
 
 
Ozsda
2008.03.20
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.