Csütörtöktől Titanic

Idén megújult, arculatot váltott és új lett a honlapja is a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválnak – derült ki a nyitó sajtótájékoztatón hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszínház Kávéházában.
„A Titanic Filmfesztivál annak idején egy moziban, 16 filmmel indult. Együtt indultunk a Szigettel és Pesti Esttel” – mondta el Horváth György fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón az elmúlt 15 évre visszatekintve. „Kiderült, hogy a közönség szereti, szabad tehát növekedni, de azt, hogy merre, meddig és hogyan, azt jelen pillanatban még én sem tudom elképzelni” – tette hozzá. 
 
Elhangzott az is, hogy idén több változást, újítást, bővítést is megléptek a fesztivál szervezői. „Új az arculat, megújult a honlap és minden információ a korábbi években tapasztaltaknál jóval korábban lett publikus” – árulta el Horváth György. 
 
A sajtótájékoztatón megjelent Pedro Gonzalez Rubio S., Mexikó nagykövete is, aki a Mexikói mozaik szekciót ajánlotta a közönség figyelmébe. Az ország idén először lesz jelen külön rakománnyal, azaz külön szekcióval a Titanicon, így a vetítésre kerülő négy filmmel öt rendező mutathatja be tudását, egy közülük pedig a Hullámtörők-díjért zajló versenybe is beszáll (Francisco Franco-Alba a Felégetett hidak című alkotással). 
 
A Japán tenger szekció képviseletében Waketa Munehiro, a Japán Alapítvány igazgatója elmondta, hogy az elmúlt pár évben a japán filmgyártás hatalmas fejlődésen ment keresztül, egyre több film készül és egyre több mozi épül a nagyvárosokban, és a tévécsatornák is egyre több film támogatásába szállnak be. 
 
A Francia Nagykövetség és vele szoros kapcsolatban a Francia Intézet az elmúlt 15 évben a Titanic egyik legnagyobb szekciótámogatója volt, harmadikként tehát Simeon Mirzayantz, a Francia Intézet audiovizuális osztályának vezetője kapott szót. Mirzayantz a Titanicon bemutatásra kerülő összesen nyolc francia alkotás közül elsősorban kettőt emelt ki: a Lady Chatterley 2007-ben, míg A kuszkusz titka 2008-ban nyerte el a legjobb francia filmnek járó César-díjat, azaz a francia Oscart. 
 
A sajtótájékoztatón ezenkívül bemutatták a Titanic idei befutófilmjét, annak alkotóit, Pálfi Szabolcsot és Csáki Lászlót (a zeneszerző, Tövisházi Ambrus sajnos nem tudott megjelenni), ezenkívül nyilvánosságra hozták a Hullámtörők-díjat odaítélő nemzetközi zsűri két tagjának, azaz Grainne Humphreys, a Dublini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Mundruczó Kornél nevét (a harmadik tagot a fesztivál még keresi, mert a Hullámtörők-díj tavalyi győztese, Esteban Sapir betegsége miatt sajnos váratlanul lemondta a zsűri munkájában való részvételt). 
 
Csütörtökön tehát tetemes rakományával (kilenc szekció 35 országból származó 65 filmjével, összesen 120 nyilvános vetítéssel és több mint egy tucat vendéggel) együtt a Titanic kihajózik – az est.hu pedig szerda reggel elindítja Titanic alrovatát, ahol a fesztivál végéig minden nap friss beszámolóval jelentkezünk. 
 
 
 
(titanicfilmfest.hu) 
2008.04.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.