Titanic Fesztivál – 2. nap

Beszámoló
Pénteken egy almodóvaros argentin-spanyol darab, a Virágzó narancsfák és egy Spielbergről szóló portréfilm (Spielberg Spielbergről) után máris megtaláltuk a fesztivál legrosszabb filmjét (Loren Cass).
A Virágzó narancsfák exkluzivitását az adta, hogy a vetítés után megjelent rendezője-forgatókönyvírója, Antonio González Vigil és producere, Patricia Villacanas. Az alkotók szóban nem sok mindent fűztek hozzá filmjükhöz (Villacanas konkrétan semmit) – González Vigil annyit azért elárult, hogy műve forgatókönyvére nagy hatással volt maga a producernő személye, illetve a klasszikus argentin tangó dallamok szövege és zenéje (az alkotás címe is egy tangót idéz). 
 
Mi úgy láttuk, az alkotó bizarr, túlzó és humoros bűnfilmmel keveredő szerelmi története érzelmeivel, jópofa figuráival és meghökkentő fordulataival (egy pszichoanalitikus-nő egy megtámadott transzvesztita segítségére siet, ám akarata ellenére kioltja a támadó életét; ezt követően pedig szoros ismeretséget köt a halott férfi feleségével és a véletlen folytán kollégájával is) erősen megidézte Pedro Almodóvar művészetét, s habár a végkifejletet kissé túl hamar zárták rövidre, azért a Virágzó narancsfák megér egy misét. 
 
A Spielberg Spielbergről című dokumentumfilm első ránézésre igen alapos munka, hiszen egy, a rendezővel készült interjú során végigmegy a pálya minden fontosabb darabján a kezdetektől (az első tévéfilmek, Párbaj, Sugarlandi hajtóvadászat) egészen a legújabb alkotásokig (Világok harca, München). Viszont ha őszinték akarunk lenni, a film felépítése annyira mechanikus (Spielberg mesél – filmrészlet – Spielberg mesél – filmrészlet stb.), hogy 86 perces játékidejével a végére nagyon fárasztóvá válik, ráadásul ötlettelensége még az olyan apróságokon is meglátszik, hogy mivel a mester végig ugyanabban a ruhában van, nyilvánvaló, hogy a beszélgetést egyetlen alkalommal, egy nap alatt vették fel vele. 
 
Nem sok jót hozott a pénteki utolsó film, a Loren Cass sem. Habár még csak a fesztivál második napján járunk, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az amerikai Chris Fuller munkájában tisztelhetjük a 15. Titanic legrosszabb filmjét. A fesztiválkatalógusban „a kallódó fiatalok sodródását a floridai St.Petersburg 1997-es faji villongásainak közepette Larry Clark utódaként bemutató filmként” beharangozott darab valójában nem szól semmiről – sem a cselekmény, sem az üzenet szintjén. 83 percen keresztül látunk néhány fiatalt (egy Nicole nevű pincérnőt, két agresszív srácot egy autóban, egy punkot stb.), akikről végig nem derül ki semmi – sem az, hogy kik ők, sem az, hogy mit akarnak. Az meg még nagyobb rejtély marad, hogy a rendező maga mit akart, mert láttunk egy filmet, amiben voltak jelenetek, és ezekben látszólag történtek dolgok (miközben a narrációban teljesen oda nem illő mondatok hangzanak el), a végén mégsem tudjuk hova tenni ezt az egészet. 
 
 
Szombatra ajánljuk: 
 
Az Egy éjszaka egy városban című cseh bábanimációs filmet nem csupán azért ajánljuk figyelmetekbe, mert a Toldi moziban tartott, 16 órakor kezdődő vetítés alatt és után a találkozhatunk a producerével, hanem mert sztorija („egy kopott háztömbben különböző figurák élnek, akiknek olyan a fejük, mint egy-egy félresikerült krumpli, és olyan hobbiknak hódolnak, mint a halott rovarok cirkusza, a városi medvevadászat, a kisállathamvasztás és a szamárimádás...”) alapján varázslatosan betegnek tűnik. 
 
Az Örökmozgóban mutatják be 20.30-as kezdettel a Brando című dokumentumfilmet, ami igazi csemege lehet a négy évvel ezelőtt elhunyt színészlegenda rajongóinak, hiszen 165 perces játékidejével biztos minden kérdésükre megadja a választ... 
fürkész
2008.04.04
|
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
Szo
11
23:20
Hanna - Gyilkos természet
amerikai-angol-német akció-thriller, 2011
23:20
Harcban élve
amerikai akció-krimi, 2013 (ism.)
23:30
Ponyvaregény
amerikai krimivígjáték, 1994
23:40
Barb Wire - A bosszúálló angyal
amerikai akciófilm, 1996
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.