Titanic Fesztivál – 3. nap

Beszámoló
Egyebek mellett egy spanyol tragikomédiát (A csillagos ég alatt), egy amerikai független filmet (Fél Nelson) és egy iráni-iraki road movie-t (Félhold) láthattunk a Titanic Fesztivál harmadik, szombati napján.
Habár A csillagos ég alatt című film spanyol, határozottan közép-kelet-európai hangulata van (a helyszínt leszámítva akár egy cseh tragikomédia is lehetne). Szerencsétlen, de szeretetre méltó hősei egy világvégi kis faluban adnak találkozót egymásnak. Benny, a dzsessztrombitás ide tér haza, mikor megtudja, hogy apja haldoklik. A férfi nemcsak gyógyulófélben lévő alkoholista öccsével, Lalóval veszi fel újra a kapcsolatot, de újakat is köt – például Lalo szerelmével és annak különös kislányával... Habár a filmben szomorú, sőt tragikus események (is) történnek, végig könnyed, sőt humoros tud maradni, a befejezése pedig egyszerűen szívmelengető. 
 
A régóta várt fesztivál-, kritikus- és közönségkedvenc Fél Nelson főhőse egy drogfüggő általános iskolai töritanár és kosáredző, Dan Dunne, akit az alakításáért Oscar-díjra jelölt Ryan Gosling játszik. Dant egy nap egy fekete tanítványa, egy 13 éves kislány, Drey cracktől kiütve találja a tornaöltözőben, és ettől kezdve különös kapcsolat alakul ki közöttük. Sokáig úgy tűnik, a két kallódó ember közt fejlődő viszony megmenti mindkettejüket, de a férfi fokozatosan egyre rosszabb állapotba kerül, és Drey sem a legjobb úton indul el. Ryan Fleck filmje ugyan nincs olyan jó, mint amit előzetesen hallani lehetett róla, de a két főszereplő (Goslingon kívül a fiatal Shareeka Epps) játéka miatt mindenképpen érdemes jegyet váltani rá. 
 
A Félhold a Cannes-ban díjazott A lovak részegségének ideje rendezője, az Abbas Kiarostami asszisztenseként indult iráni Bahman Ghobadi alkotása. Benne egy maroknyi idős kurd zenész indul el Iránból iraki Kurdisztánba, hogy fellépjenek egy koncerten. A road movie cselekménye során az öregekkel bizarrabbnál bizarrabb kalandok történnek (amik lehet, hogy csak számunkra azok – úgy tűnik, ott nem számítanak kirívónak például a különböző határokon való átkelés abszurd nehézségei), ennek ellenére a mű sokáig dokumentum-játékfilmként viselkedik. Ezzel a hitelességgel és valószerűséggel kerül ellentétbe és párhuzamba a műben megjelenő zene mágikus világa, hogy a végére az egész elemelkedjen a földi életen és a valóságon túlra... 
 
 
Vasárnapra ajánljuk: 
 
A Spielberg Spielbergről című portréfilmet pénteki beszámolónkban ugyan nem dicsértük agyon, viszont a vasárnapi, 16.30-as vetítését követően az Örökmozgóban egy, a filmhez és az alkotóhoz kapcsolódó beszélgetésen vehetünk részt Varga Balázs filmtörténész, az ELTE BTK Filmelmélet és Filmtörténet Szakának oktatója, valamint Kárpáti György filmkritikus, a fix.tv MoziZóna című műsorának szerkesztő-műsorvezetője és a Mozinet Magazin kiadója vezetésével, ami a filmtől függetlenül is érdekes lehet. 
 
Ezenkívül a rendező, Quang Hai Ngo jelenlétében mutatják be a Pao története című vietnami filmet az Urániában este 20.15-ös kezdettel. A vetítés után az alkotótól kérdezhetünk is. 
fürkész
2008.04.05
|
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.