Titanic Fesztivál – 4. nap

Beszámoló
Vasárnap a világot jártuk a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, hiszen a sajtóvetítések közt a Világkörüli út szekció három darabját, az Egy éjszaka egy városbant, a Las Crucest és a Pao történetét láthattuk – köztük egy újabb esélyest a fesztivál legrosszabb filmje címre.
A cseh animációs filmes, Jan Balej alkotása, az Egy éjszaka egy városban az idei Titanic eddigi legbájosabb darabja. Nagyon találó a fesztiválkatalógus azon sora, mely szerint a film hőseinek „olyan a fejük, mint egy-egy félresikerült krumpli” – ezzel együtt a bábok kifejezetten aranyosak, s habár a műben történik néhány horrorisztikus dolog (például füllemetszés), végig nagyon könnyed és jópofa marad. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a film három nagyobb egységén belül is további rövid szkeccsekből áll (a vetítés végén a mű producere, Martin Vandas elmondta, hogy eredetileg nem is nagyjátékfilmnek, hanem rövidfilmnek szánták a darabot) – ezekben ismerhetjük meg például az otthonában szamarat dédelgető háziasszonyt, a lakásában kutyakrematóriumot üzemeltető vállalkozót és a kopott bérház és a környék többi bolondos lakóját/lakosát. 
 
Ha az Egy éjszaka egy városban a fesztivál legbájosabb, akkor a Las Cruces a legrosszabb filmjének címére esélyes (igaz, hogy az utóbbit már a második nap kiosztottuk a Loren Cassnak, de éles a verseny). A gueatemalai mű sajtóvetítését szinte végig harsány nevetés kísérte – amiben az a szomorú, hogy nem vígjátékról, hanem megrázónak szánt filmdrámáról van szó. De a nevetés teljesen jogos volt, hiszen a Las Cruces sajnos hihetetlenül amatőr módon elkészített darab: az alkotók közhelyes párbeszédekkel, borzalmas, egy tehetségtelenebb színjátszókör előadását idéző színészi játékkal, rosszul felépített jelenetekkel stb. adják elő annak történetét, ahogy hét (!) gerilla 1986-ban megpróbálja fegyverrel megvédeni a Las Cruces nevű kis esőerdőmélyi guatemalai falut a kormány kegyetlen katonáitól. 
 
A Pao története Gueatemala után újabb egzotikus vidékre, Vietnamba vezette a nézőket. A zöld papaja illata és A riksás fiú című filmekből elsősorban színészként ismert Quang Hai Ngo rendezői bemutatkozásában egy különleges népcsoport, az Észak-Vietnam több ezer méter magas hegyei közt élő hmong törzs körében játszódó történetet mesél el. Ennek megfelelően a családi és felnőtté válási tragédiákat bemutató darabnak elsősorban etnográfiai, mint filmművészeti értékei vannak. A vetítésen megjelent rendező maga is úgy vallott, hogy filmjében a főhősnő, Pao alakjában elsősorban a hmongok erős akaratát kívánta megjeleníteni. A főszerepben látható Do Thi Hai Yen (akit korábban A csendes amerikaiban is láthattunk Michael Caine oldalán és nem mellesleg a rendező felesége) viszont egyszerűen gyönyörű. 
 
 
Hétfőre ajánljuk: 
 
Remélhetőleg a BKV-s sztrájk este már nem fogja befolyásolni Titanic-os programjainkat, így 18.45-kor el tudunk menni az Örökmozgóba, ahol az 57 ezer km közöttünk című filmet rendezője, Delphine Kreuter jelenlétében nézhetjük meg, a vetítés után pedig kérdezhetünk is tőle. 
 
Este 8-kor az Urániában korlátozott számban még válthatunk jegyeket a Pesti Műsor és az MR2 Petőfi közös gálájára, melynek keretében az Elah völgyébent vetítik le. Habár a Tommy Lee Jones és Charlize Theron főszereplésével készült művet április 10-én hivatalosan is bemutatják a magyar mozik, így a premier előtt három nappal nézhetjük meg az Ütközések rendezőjének, Paul Haggisnek az iraki háború traumatizáló és a harc elembertelenítő hatásait bemutató alkotását. 
fürkész
2008.04.06
|
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.