Bakkermann

est.hu:
5/10
|
olvasói
6/10 (61)
Az egykori újmagyarsiralmi filmnyelvújító (Vattatyúk, A Kiss Vakond) méretes sasszékkal araszol a kommersz felé. Szőke András kistérségi katasztrófafilmje nem teljes badarság, inkább némi badárság jókora adag obszcenitással fűszerezve.
A dokumentarista riportjátékfilm és a hazai abszurdrealista dráma műfajának koronázatlan királya rövidebben így írható le: megszállott mozgóképzelgő. Szőke András és alkalmi tettestársai a kilencvenes évek eleje óta tartanak görbe tükröt a magyar történelem és valóság, de legfőképp önnön légypiszoknyi létezésük elé, bemutatva, hogy ebben a világban semmi sem egyértelmű, és nem mindig annak van értelme, ami józan ésszel vizsgálva értelmesnek hat. Mondhatnánk azt is, hogy Szőke a csattanó maszlag kifőtt levébe mártott magyar Lynch, ha nem mutatkoznának annak jelei, hogy a színész-író-rendező kifejezetten hajlamos a pojácaságra és a kereskedelmi tévés tudatalatti kiszolgálására, ami ugyebár nem túl hízelgő egy öntörvényű majdnem zsenire nézve. Legfrissebb munkája, a Bakkermann is magán viseli a hónaljmirigy-illatú olcsó elhülyülés jegyeit, hiszen a főhős pék lakóhelyének jó eltalált környezetrajza sokszor dülöngélős-hadarós poénokkal és tévés sztárokkal van színesítve, mintha az alkotók nem bíztak volna a falu és a történet erejében. 
 
A világ legnagyobb kenyerét megfelelő kemence nélkül megsütni legalább olyan nehéz, mint különösebb koncepció nélkül filmet forgatni - még szerencse, hogy az egész katyvaszból kiragyog Kerekes Vica, aki Gubík Ági után idén a második felvidéki istennő a hazai vásznakon. 
csmozi
2008.04.09
|
magyar vígjáték, 82 perc, 2007
A falusi pék liszttel álmodik, avagy a Szürke megint egy marha.
Rendező:

Szőke András

Színész:

Szőke András
(Csöröge Pista)

Badár Sándor
(Amerikás magyar)

Gáspár Tibor
(Multiplex)

Kerekes Éva
(Tündike)

Zelei Gábor
(Kiskovász László)

Lázár Kati
(Gyöngyi néni)

Györgyi Anna
(Irénke)

Nagy Viktor
(Szmöre)

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2008. április 3.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.