Titanic Fesztivál – 8. nap

Beszámoló
Amerikai független fekete komédia (Test/Antitest), érzékeny japán mangafeldolgozás (a Szamócás süti című versenyfilm) és egzotikus kazah filmdráma (Kek) volt a sajtóvetítések kínálata a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál csütörtöki napján, április 10-én.
A Test/Antitest, Kerry Douglas Dye és Jordan Hoffman alkotása szórakoztató, okos és szellemes fekete komédia, melyben egy manhattani kényszerbeteg (tisztaságmániás és agorafóbiás) férfi vesszőfutását követhetjük nyomon. Amikor Kip szomszédságába beköltözik egy vonzó fiatal nő, hirtelen minden a feje tetejére áll, és a mániás férfinak nemcsak lakását, de kezét is be kell piszkítania. A vetítésen megjelent és nagyon vicceseket mondott a rendezőpáros egyik fele, Kerry Douglas Dye, aki szüntelen mászkálásával és lendületes hadonászásával a színpadon teljesen olyan volt, mint egy televíziós prédikátor – nyilvános vetítésen a film és a rendező nyújtotta közös élményt 11-én, pénteken 22 órától tapasztalhatjuk meg a Toldi moziban. 
 
A japán Szamócás süti a nyolc versenyfilm egyike (a Csak egy szerelmesfilmmel, a Fegyverek és emberekkel, a Felégetett hidakkal, a La France-szal, a Megjöttek a fecskékkel, a Vérvonallal és az Engedj be! című művel mérkőzik a Hullámtörők-díjért). A mű egyik szereplőjeként is megjelenő Kiriko Nananan mangáján alapuló dráma négy tokiói fiatal nő sorsát követi párhuzamosan, kettesével: Satoko egy escort ügynökség telefonos ügyintézőjeként dolgozik, és minden vágya, hogy szerelembe essen. Kolléganője, a prostituált Akiyo reménytelenül szerelmes volt osztálytársába. Chihiro irodai alkalmazott, aki férjet akar találni magának. Az ő lakótársa az étkezési zavarokkal küzdő, saját magát hánytató képzőművész, Toko. Habár az alkotás szomorkás alaphangulata nagyon megkapó, de több mint két órás játékidejével túl hosszú és néha bizony kicsit unalmas. 
 
A Kek című kazah filmmel (a cím jelentése bosszú) ismét egy egzotikus, távoli tájakra kalauzoló „világfilmmel” lehettünk gazdagabbak. A tragikus darab tulajdonképpen újabb változat Rómeó és Júlia történetére: a meghatározhatatlan időben játszódó műben egymásba szeret két ellenséges klánból származó fiatal, a tiltott szerelemért azonban lakolniuk kell. Amit a többi, a harmadik világ messzi, elszigetelt területeiről származó műnél (pl. Pao története, Cochochi) is tapasztalhattunk, az igaz a Kekre is: azaz nem annyira értékes, mint inkább érdekes műről van szó, ami a zajos nagyvárosok nyüzsgésétől elzárt, különleges vidékre visz, etnográfiailag mutat be egy népcsoportot mutatós népviseletbe öltöztetett színészek segítségével, és olyan apróságokat is megtudhattunk belőle, mint például azt, hogy a kazah harcosok hatalmas afrofrizurára emlékeztető kucsmát viseltek. 
 
 
Péntekre ajánljuk: 
 
A rendező, Olivier Assayas (Tiszta) társaságában nézhetjük meg a Boarding Gate című thrillert 18.15 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film egy exprosti ámokfutását követi először Párizsban, majd Hongkongban. A főszerepekben Asia Argento és Michael Madsen látható. 
 
A német rendező, Werner Herzog (Aguirre, Isten haragja; Kaspar Hauser; Nosferatu; Fitzcarraldo) ismét az Egyesült Államokban forgatott – méghozzá Christian Bale és Steve Zahn főszereplésével egy lezuhanó, majd fogolytáborba kerülő amerikai pilótáról szóló (vietnami) háborús drámát. A végeredményt 20.45-kor nézhetjük meg az Urániában. 
fürkész
2008.04.10
|
(18 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
P
7
18:05
Hivatali titkok
amerikai film, 2019
18:10
Cecelia Ahern: A teljes fél életem
német romantikus dráma, 2014
18:15
Szaffi
magyar rajzfilm, 1984
18:15
Verdák
amerikai animációs kalandvígjáték, 2006
18:20
Becéző szavak
amerikai film, 1983
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.