Le Jardin de Paris

Budapest, I. ker., Fő u. 20.
Emlékeimben a francia könnyedség, és a kert romantikája élt. A könnyedségnek ma már nyoma sincs, a kert meg még zárva volt.

Kapcsolódó cikkek

Az étterem mára kissé igénytelen, zavarbeejtően eklektikus belsővel fogad. Bár kedves francia ceruzarajzok lógnak a falon, a málladozó plafon, a zagyva műanyagfogasok, a fehér damaszton fehér műanyag terítő rossz érzésekkel tölt el. Az árak alapján valami igazán különlegeset várnék, mivel azok szerénységnek semmi jelét nem mutatják. Már a bor rendelésbe belegabalyodtunk. Pincérünk monori rosét javasol mint a ház borát. Mivel Monor nem a boráról híres, így tovább faggatjuk, mire kiderül hogy a bor badacsonyi, a borász azonban Monoron lakik.... Előételként Szent Jakab kagylót kérek füstölt borjúnyelvvel, meglepő látványban van részem: vajas-citromos tengerben, kiadós cunami rendezetlenségével tárulnak elém a kagylódarabok, körülötte parasztosan vastagra vágott, pirított borjúnyelv kockákkal. A kagyló vajpuhának nem mondható, az egész kompozícíó esetleges, igénytelen benyomást kelt. Tekintélyes mennyiségű piritós segítségével próbálom elfogyasztani, de az sem segít. 
 
Remélem, a főételnek rendelt borjúpofa mindent feledtet. Három, viszonylag megfelelő állagúra párolt hússzeletet kapok kőzépen túlfőtt és sótlan burgonyahalommal, és mindez tekintélyes mennyiségű beazonosíthatatlan „barna” szósszal leöntve. Ilyet a hetvenes években a szállodák éttermeiben kutyultak lekvárból... Akkor inkább beleeszem partnerem citromos csirkjébe. Végtelenül egyszerű étel, nem lehet elrontani. Lényege, hogy a rostonsült mellet átitatja a citrom üdítő íze, kellemes mediterrán hangulatot varázsol a szánkba. Mindezt fokozhatta volna egy kis provence-i zöldfűszer íze és illata, de nem tette. Mindössze a halom tetejébe zászlóként szúrt magányos gerezd jelezte a „semmi különös” csirke citromos mivoltát. A burgonyagratin pedig legjobb esetben tegnapi, és enyhén zöld. Befejezéséként a sajttál felől érdeklődöm. Pincérünk kérdésemre, hogy milyen sajtok vannak a sajttálon, azt feleli: mindenféle francia sajtok. Arra próbálom rávenni, hogy avasson be a további részletekbe, mire némi gondolkodás után azt mondja: camembert, brie és mindenféle francia sajtok.

Majd figyelmesen hozzátette: „ahogy így elnézem, egyik ételt sem tudta megenni, és nyilván a sajttálat sem tudná” ...Megfogadom a tanácsát, nem kérem. Egyszer sem kérdezte, hogy ízlett, vagy nem, talán fel sem tételezte, hogy azért maradt szinte minden a tányéron, mert enyhén szólva, ehetetlen volt. Mindezért az élményért egy vagyont fizettem. Én a franciák helyében tiltakoznék!

Étel/ Ital: 2 
Környezet: 3 
Kiszolgálás: 3 
Ár/ Érték: 2 

Bp. I., Fő u. 20. 
NY: 12-24h 
T: 201-0047 
www.lejardindeparis.hu
 
C.M.
2008.04.28
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.