Kedvenc helyek

Russkaja: Kasatchok Superstar

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (5)
(Chat Chapeau / Deep Distribution)

A Leningrad együttes Hleb albuma mellett egy másik orosz nyelvű ska produkció is meghódította a német nyelvterületet. A Russkaja a tagok származása alapján nemzetközi, kelet-közép-európai csapat: az orosz, ukrán, német, osztrák és magyar elemek Bécsben léptek kohézióra egymással a nem túl távoli 2005-ös esztendőben. Azóta többször koncerteztek nálunk, 2008 februárjában az A38-on is bemutatták frissen megjelent első albumukat (melyen a magyar származású dobos, a Balaton Combo nevű nagybajszú álmagyar vicczenekarából is ismert Vadon Titusz már rögtön a nyitódalban elordítja „szomjas vagyok, úszni megyek” kezdetű strófáját a vodka és vízipókok viszonyáról), de fellépnek július 11-én a Balaton Sound Fesztiválon és augusztus 29-én a Szegedi Ifjúság Napokon is.
Tulajdonképpen nem találtak fel semmiféle spanyolviaszt: az e fajta vaddisznó-ska muzsikával a teljesen orosz és szintén nagyon jó Leningrad már 1997 óta bombázza a világot, ráadásul a Leningrad-frontember Szergej Snurov is hasonló alkoholon és cigin edzett rekedtséggel énekel, mint a Russkaja élén Georgij Alekszandrovics Makazaria (bár lényeges különbség, hogy Snur a káromkodásból is sportot csinál). A Russkaja mégis nagyon korán, már az első kislemez megjelenése előtt belopta magát a közönség szívébe, aminek talán az a nyitja, hogy a rendkívül dinamikus megszólalás mellett sikerült remek, megjegyezhető, szerethető dalokat is írniuk. Mire 2006 szeptemberében megjelent a négyszámos EP-jük (a Davaj cím cirill betűkkel állt a borítón), már körbeturnézták Európát. A 2008-ban kiadott első albumra két szám került át a maxiról, a Dawai és a Dobrij Abend – mindkettő energiabomba, a koncertek kihagyhatatlan darabjai. A hírneves kozáktáncról elnevezett nagylemezen ezek mellett is akadnak még kifejezetten ütős számok, mint például a tízéves dobos kislányról szóló Barabani, vagy a liberális Amszterdam előtt tisztelgő Dope Shit (ez a két dal már a 2007-es Dope Shit maxin is szerepelt). 
 
A kihajtható digipack tokba burkolt kiadvány a CD mellett tartalmaz egy extra DVD-t is, amelyen a tagok egyenként elmesélik a legszebb kalandjaikat, a megalakulás körülményeitől, a vihar által elmosott horvátországi buliig bezárólag. Az egy órás videóanyag második fele egy forró hangulatú, szabadtéri koncert felvétele Ausztriából, szóval nem lehet egy szavunk sem, a Russkaja igyekezett minden igényt kielégíteni. Akinek bejön az effajta muzsika, ki ne hagyja ezt az albumot! 
 
Suefo
2008.05.03
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.