Karamell

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (7)
A legérdekesebb dolog, amit megtudhatunk a Karamell című francia-libanoni filmből, hogy Bejrútban a nők lábát a szépségszalonokban nem gyantával, hanem karamellel szőrtelenítik.
Nadine Labaki filmje azonban jóval tovább és mélyebbre megy ennél: központi helyszíne ugyan egy bejrúti szépségszalon, ám főhőseinek, az itt dolgozó és itt szépülő nőknek sokkal nagyobb fájdalmaik is adódnak, mint a lábgyantáztatással járó kínok. Egyikük egy nős férfival bonyolódik viszonyba, másikuk fiatal menyasszonyként már nem annyira romlatlan, mint az kívánatos volna. Van ezenkívül, aki saját neméhez vonzódik, megint másnak pedig a menopauzával járó változásokkal kell szembesülnie. 
 
Amint látjuk tehát, a Karamellben a legkülönfélébb szerepek vonulnak fel, amikbe a nők kényszerülnek, vagy amit saját maguknak választanak. A keserű és vidám pillanatokat egyaránt felvillantó film hősei különböző korúak, 20, 30, 50 és 70 év körüli egyaránt van köztük, ám egyvalami azonos bennük. Hiába festhetik, szépíthetik, szőrteleníthetik magukat szabadon, mégsem mernek önmaguk lenni - még mindig félnek az őket körülvevő társadalom, a férfiak társadalmának ítéletétől. 
 
A gyönyörű Nadine Labaki - aki nemcsak írta és rendezte a Karamellt, de az egyik főszerepet is ő játssza benne - rendkívül érzékenyen ragadja meg nemcsak a saját, de a más korosztályba tartozó nők problémáit is. Színészei pedig olyan tökéletesen jelenítik meg ezeket a különböző női sorsokat, hogy eszünkbe nem jutna, hogy szinte kivétel nélkül amatőrökről van szó. 
 
fürkész
2008.05.22
|
Sukkar banat
francia-libanoni romantikus vígjáték, 95 perc, 2007
Női sorsok egy bejrúti szépségszalonban, ahol egyforma erősek a muzulmán, a keresztény és a hajgyökerek.
rendező:

Nadine Labaki

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. május 29.
(9 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.