Minden ment, mint a karikacsapás - Harrison Ford

Nem Dörner György a magyar hangja, Indiana Jones mégis a filmtörténet egyik legkedveltebb kalandhőse. A hatvanhat éves Harrison Ford negyedszer ölti magára bőrkabátját, húzza fejébe kalapját és ragadja meg kedvenc ostorát, hogy megmentse a nyugati civilizációt valami nagyon ősi veszedelemtől - és nem mellesleg (most nem a náciktól, hanem) a ruszkiktól. Hajrá, doki!
- Emlékszik arra, amikor először keresték meg Indiana Jones szerepével? 
 
- Úgy tudom, eredetileg Tom Sellecknek ajánlották a szerepet, de egy tévécsatornával kötött szerződése miatt nem vállalhatta el. Ekkor hívott fel engem George Lucas, és megkért, hogy olvassam el a forgatókönyvet, majd látogassam meg Steven Spielberget az otthonában, és beszélgessek el vele. Vele korábban nem találkoztam, és a történet is nagyon tetszett, úgyhogy izgatottan indultam hozzá, és végül minden simán ment. 
 
- Filmes mendemondák szerint Lucas nem is annyira Sellecknek szánta a szerepet, mint inkább Önnek, de mivel már dolgoztak együtt az American Graffitiben és a Csillagok háborúja-filmekben, jónak látta, ha új arcot próbál ki.  
 
- Erről fogalmam sincs. Talán valaki más bővebb felvilágosítást adhatna ebben a kérdésben, mert én az első megkeresés előttről semmit sem tudok. Amennyiben viszont tényleg így volt, akkor hát ezzel is gazdagabb az Indiana Jones-mítosz. 
 
- Hogyan alkotta meg Jones figuráját, hogyan szabta saját személyiségéhez? 
 
- Amikor az ember azt olvassa a forgatókönyvben, hogy egy figura ostorral a kezében és bőrkabátban rohangál a dzsungelben, nem nehéz elépzelni, milyen karakter lehet. Kapásból adja magát egy csomó jellemvonás, és amikor felöltöd a jelmezt, szinte megszólal a figura. A forgatókönyv világosan leírta, hogy milyen, és én örömmel vettem a kihívást, hogy megszemélyesítsem. 
 
- Az Indiana Jones és a frigyláda fosztogatói után további három filmet leforgattak. Amikor felveszi az ostort és a bőrkabátot, azonnal átlényegül? 
 
- Igen. Nem kevés időt töltöttem Indiana Jones bőrében, úgyhogy már szinte egyek vagyunk. A legújabb kaland és az azt megelőző között csaknem húsz év telt el, ezért kicsit izgultam az átlényegülés előtt, de amint felöltöttem a szerelést, rögtön otthonosan éreztem magam benne, minden ment, mint a karikacsapás
 
- Ön szerint a négy Indiana Jones-film elkészítése alatt miben fejlődött Steven Spielberg rendezőként? 
 
- Természetesen fejlődött, de nehéz lenne pontosan leírni, miben, hiszen az utóbbi majdnem három évtizedben legalább két életműnyi filmet tett le az asztalra. Bizton állíthatom, hogy már az első Indiana Jones-film befejezésekor kiváló rendező volt, csakúgy, mint most, amikor már persze jóval érettebb is egyben. Örülök, hogy ismét vele dolgozhattam. 
 
- Mit gondol, miért kedvelik annyira a nézők Indianát? Kell lennie valaminek a figurában, ha négy filmet elvisz a vállán... 
 
- Szerintem több okból is nagyon kedvelt figura. Először is a kalandjai tele vannak váratlan fordulatokkal. Aztán a valós elemek mellett minden történetben van valami transzcendens, valami varázslatos, ami a sci-fik izgalmát idézi meg. És persze jó fiúk küzdenek a gonoszak ellen, ami szintén nem elhanyagolható vonzerő. Úgy hiszem, mindezek mellett a legtöbb izgalmat és örömöt az alkotók játékossága, a kalandos cselekményvezetés nyújtja. 
 
- Spielberg előszeretettel ütközteti a szereplőket különféle állatokkal, legyenek azok kígyók, békák vagy bogarak. Egyelőre nem tudjuk, hogy a legújabb filmben milyen állatok szerepelnek, de Ön esetleg elárulhatja. 
 
- Nem kétséges, hogy néhány rusnya állattal az őrületbe lehet kergetni a nézőket, és nem titok, hogy ebben a filmben is sor kerül ilyen jelenetre. Nem szívesen árulom el, hogy pontosan mi történik, de biztosíthatok mindenkit afelől, hogy nem lesz túl kellemes látvány. Engem mindenesetre nem zavar az ilyesmi, férfiasan állom a sarat. 
 
- Bár ezek a filmek elsősorban a kalandról szólnak, előfordultak már a sorozatban - különösen a második rész vacsorajelenetében - merész naturalista jelenetek, sőt egyes kritikusok rasszizmussal is vádolták más népcsoportok kedvezőtlen bemutatásáért. Igazat ad nekik, vagy úgy gondolja, ezek csupán szórakoztató momentumok? 
 
- Azt gondolom, hogy az általunk megidézett műfajok semmilyen sztereotípiát nem táplálnak, teljesen ártalmatlanok. Előfordulhattak persze olyan esetek, hogy a filmezés hevében egyes csoportok bemutatása kedvezőtlen volt rájuk nézve, de egészen biztos, hogy nem akartunk más kultúrákat lekicsinyelni, sosem voltak előítéleteink. 
 
- Mit üzen a magyar nézőknek? 
 
- Izguljanak velem, mert lesz miért! 
chmoozy
2008.05.22
|
(6 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:10
18:25
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
18:35
Mindörökké Batman
amerikai-angol akciófilm, 1995
18:45
James Bond: Goldfinger
angol akciófilm, 1964
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.