Meghalt Sydney Pollack

A neves rendező, producer és színész, A Keselyű három napja és a Távol Afrikától alkotója, Sydney Pollack rákban hunyt el. Hetvenhárom éves volt.
Ügynöke közlése szerint Pollack hétfőn délután távozott: Pacific Palisades-beli otthonában, családja és barátai körében érte a halál. 
 
Habár a sokoldalú filmes pályáját színészként és színészek tanáraként kezdte, később pedig producerként, illetve cameo megjelenésekkel és mellékszerepekkel fejezte be karrierjét, legjelentősebb műveit rendezőként alkotta.  
 
Annak ellenére, hogy főként a hetvenes-nyolcvanas években készültek, filmjei Hollywood aranykorának ragyogását idézték és több műfajt is átöleltek – legismertebb ezek közül az Ilyenek voltunk (1973), A Keselyű három napja (1975), A Las Vegas-i lovas (1979), az Aranyoskám (1982) és legnagyobb sikere, a Távol Afrikától (1985). 
 
Sydney Irwin Pollack 1934-ben született Lafayette-ben, és az indianai South Bendben nőtt fel. Már a South Bend-i Középiskolában megszerette a színészetet – innen tehát egyenes útja vezetett a New York and the Neighborhood Playhouse School for Theater nevű színitanodába, ahol hamarosan nemcsak tanulni, de oktatni is kezdett: olyan diákjai voltak, mint Robert Duvall, Rip Torn és Claire Griswold, akit később feleségül vett és ötven évig éltek boldog házasságban. 
 
Direktori pályafutását tévéfilmek rendezésével kezdte. Első nagyjátékfilmjét 1965-ben rendezte meg: a The Slender Threadnek Anne Bancroft és Sidney Poitier volt a főszereplője. Bemutatkozása sajnos bukás lett mind a kritikusok, mind a közönség körében. 1966-ban azonban megrendezte második filmjét, azt (Ez a ház bontásra vár), ami elindította hosszú szakmai és magánéleti kapcsolatát színészével, Robert Redforddal 
 
Pollack első nagy sikere az 1969-es A lovakat lelövik, ugye? volt, ami egy maratoni táncversenyről szólt, Jane Fondával a főszerepben. A filmmel a rendező első Oscar-jelölését is bezsebelte. Még nagyobb siker lett a Távol Afrikától, amivel a művész nemcsak elnyerte a legjobb rendező és a legjobb film Oscarját, de magát a művet is 11 Oscarra jelölték (amiből hetet meg is nyert). 
 
Néhány rosszabbul fogadott filmje (Havanna, Zuhanás, Sabrina) után a producerkedés lett Pollack szenvedélye. A szintén nemrég elhunyt Anthony Minghellával közösen megalapították a Mirage Enterprisest, ami olyan filmeket gyártott, mint az Azok a csodálatos Baker fiúk, az Értelem és érzelem, A tehetséges Mr. Ripley vagy a Hideghegy. Pollack további produceri sikerei közé tartozik A csendes amerikai és a Michael Clayton is. 
 
Az elmúlt években Pollack színészként a gazdasági és társadalmi hatalommal rendelkező pátriárkák megformálására szakosodott: ezt a figurát hozta a Tágra zárt szemekben, az Ütközéspontban és a Michael Claytonban is. 
 
Sydney Pollackot felesége, Claire Griswold, két lánya, Rebecca és Rachel, testvére, Bernie és hat unokája gyászolja. A halálban sajnos megelőzte fia, Steven, aki 1993-ban hunyt el egy repülőgép-szerencsétlenségben Santa Monicán. 
 
 
 
(imdb.com) 
2008.05.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
18:25
A híres Ron Burgundy legendája
amerikai vígjáték, 2004
18:25
Mrs. Lowry és a fia
angol életrajzi film, 2019
18:25
A múmia visszatér
amerikai akció-kalandfilm, 2001 (ism.)
18:35
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009
19:00
Boldogító igen, vagy nem
kanadai romantikus vígjáték, 2004
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.