Kedvenc helyek

Foo Fighters: Hyde Park

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (4)
Foo Fighters 2005-ös dupla albuma, az In Your Honor egy hangos, rockos és egy visszafogottabb, akusztikusabb korongból állt. Ez utóbbi anyaga ihlette a 2006-os Skin And Bones című unplugged koncertlemezt és annál sokkal jobb DVD-t, de igazán jól csak a nagy-britanniai kiadás vásárlói jártak, mert ők stílszerű dupla kiadványként a nyugis, akusztikus Skin And Bones DVD-vel egybecsomagolva kaptak egy dögös, elektromos koncertfilmet is, amely a zenekar 2006. június 17-én a londoni Hyde Parkban lezajlott monstre buliját örökítette meg. A világ többi részére – így hozzánk is – ez a plusz-DVD csak a következő FF-sorlemez, az Echoes, Silence, Patience & Grace megjelenése után bő fél évvel, 2008 tavaszán jutott el, immár önálló kiadványként.
A Foo Fighters – amellett, hogy maradéktalanul bebizonyította, hogy Dave Grohl nirvanás időszakát lezárva, tiszteletre méltó módon, mind integritását, mind sikerét megtartva tudott úgy új lapot nyitni – tökéletes koncertzenekarnak is bizonyult. Nem csoda, ha Grohlnak és három zenésztársának a pukkadásig telt Hyde Park fölötti hatalomátvétel sem okozott problémát. Ebben segítségükre volt többek közt a FF addigi összes húzós sikerdala – a best of programból lényegében csak a lassú számok és a Dave Grohl által egyedül rögzített 1995-ös első lemez slágerei hiányoztak.
 
A koncert az akkor épp aktuális In Your Honor album címadó nyitódalával nyit, majd gyors egymásutánban következik az All My Life, a Best Of You, a Times Like These, a Learn To Fly és a Breakout (meg a Narancsvidék filmzenelemezéről való The One is, bár ez dal a DVD-n pont nem szerepel), pillanatnyi szusszanást sem hagyva a rendesen mozgolódó és kórusban éneklő bő nyolcvanezres tömegnek A hangulatot még tovább tudják fokozni a Grohl-féle komikus vigyorok és pofavágások (melyek az óriási kivetítőknek köszönhetően Hyde Parknyi hatósugárral hatnak), illetve a frontembertől már megszokott vicces átvezető szövegek a dalok között.  
 
Az est folyamán több sztárvendég is csatlakozik az a Foo Fightershez, először az aznap előzenekarként fellépett Motörhead főnöke, Lemmy, aki tekintélyt parancsoló pofaszakállával vonul a színpadra és lazán nyomja le a Shake Your Blood című dalt, amit Dave Grohl a kölyökkori metálhőseit összehívó Probot lemezen is vele adott elő néhány évvel korábban. A főprogramot záró Monkey Wrench után, a ráadásban érkezik a másik két angol díszvendég, Brian May és Roger Taylor a Queenből – őket régi nagy rajongójuk, a Foo Fighters dobjai mögül előugró Taylor Hawkins konferálja föl egy rövid Freddy Mercury-t idéző közönségénekeltető skálázás után. A Tie Your Mother Down című Queen-klasszikust adják közösen elő, amit a meztelen felsőtestével peckesen sétálgató, hatalmasakat vigyorgó Hawkins énekel. A fináléra Grohl egyedül vonul ki a közönség közé benyúló kifutóra, hogy magát elektromos gitáron kísérve adja elő az Everlongot, amelynek csak utolsó pár másodpercére csatlakozik hozzá a teljes zenekar – szép lezárást adva az estének, melyet Grohl a dalt megelőző rövid köszönőbeszédében a Foo Fighters eddigi leghihetetlenebb estéjeként jellemez. 
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
Nincsenek. 
 
2006/2008  Hossz: 80 perc  Kiadó: Sony BMG  Hang: angol 5.1  
Katona Eszter
2008.06.04
|


Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.