Meghalt Cyd Charisse

A táncos-színésznő, számos kultikus musical (Ének az esőben, A zenevonat, Selyemharisnya) szereplője, Cyd Charisse 86 évesen távozott. A művész Los Angelesben hunyt el szívroham következtében.
Cyd Charisse Tula Ellice Finklea néven Texasban született, majd egészen fiatalon klasszikusbalett-oktatásban részesült Los Angelesben. Már 14 évesen a Ballet Russe tagja lett – a társulattal bejárta egész Amerikát és Európát. Celia Siderova és Maria Istromena művésznevek alatt táncolt. 
 
Férjéül is egy táncost választott: Nico Charisse-hez 1939-ben ment hozzá Párizsban. 1942-ben megszületett fiuk, Nicky. Amikor a Ballet Russe társulata a II. világháború kitörése miatt feloszlott, Cyd Charisse visszatért Hollywoodba, ahol az MGM állandó balett-táncosa lett – éppen akkor, amikor a stúdió elkezdte ontani a pompás Technicolor musicaleket. 
 
A táncos-színésznő hét évre szóló szerződést írt alá az MGM-mel – ekkor választotta az egzotikus ’Cyd’ keresztnevet magának. Ezt követően számos filmben tűnt fel mint táncos, például az 1946-os Ziegfeld Folliesban Fred Astaire oldalán. 
 
Charisse hamarosan elvált férjétől, majd 1948-ban hozzáment Tony Martin énekeshez, akitől szintén született egy kisfia. Nagy áttörését a művész 1952-ben érte el: szerepet kapott az Ének az esőben című, azóta klasszikussá vált musicalben, melyben Gene Kelly partnereként adhatta elő a film vége felé a nevezetes Broadway Melody című számot. 
 
Az ötvenes évek folyamán további musicalklasszikusokban tündökölt: ismét Gene Kellyvel a Brigadoon titkában és a Mindig szép az időben, illetve Frad Astaire-rel A zenevonatban és a Selyemharisnyában. 
 
Amikor a szélesvásznú hollywoodi musicalek vesztettek népszerűségükből, Charisse a hagyományos, szöveges szerepek felé fordult, és néhány tévéshow-ban is feltűnt. 1992-ben debütált a Broadway-n a Grand Hotel című film színpadi verziójában, és szerepelt Janet Jackson 1990-es videoklipjében, az Alrightban is. 
 
Cyd Charisse-t férje és két fia gyászolja. 
imdb.com
2008.06.18
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.