Az Óz és A Keresztapa a legjobbak között

Az Óz, a csodák csodája és a Keresztapa is azok között a filmek között van, melyek műfajukon belül a legjobbak – véli az Amerikai Filmintézet, amely összesen 10 műfajon belül választott egy-egy TOP 10-es listát.
A 10 műfaj az animációs film, a fantasy, a gengszterfilm, a sci-fi, a western, a sportfilm, a „rejtélyfilm”, a romantikus komédia, a tárgyalótermi dráma és a történelmi filmeposz. A legjobb animációs film a Disney-féle Hófehérke és a hét törpe lett, a legjobb fantasy meglepő módon – kiütve például A Gyűrűk Urát – az Óz, a csodák csodája, a legjobb gengszterfilm természetesen a Keresztapa, a legjobb sci-fi az E.T. és a Csillagok háborúja előtt a 2001 - Űrodüsszeia, a legjobb western Az üldözők John Fordtól, John Wayne-nel a főszerepben, a legjobb sportfilm a Dühöngő bika (második a Rocky), a legjobb „rejtélyfilm” Hitchcock Szédülése, a legjobb romkom a Nagyvárosi fények című Chaplin-film 1931-ből (második Woody Allen Annie Hallja), a legjobb tárgyalótermi dráma a Ne bántsátok a feketerigót! (a második a 12 dühös ember), a legjobb történelmi filmeposz pedig az Arábiai Lawrence lett (a Ben Hur és a Schindler listája előtt) az AFI ítélete szerint.
 
A legnépszerűbb filmes a listák tanulsága szerint minden bizonnyal Alfred Hitchcock, hiszen neki összesen négy műve került fel a thriller-toplistára: a Szédülés az első, a Hátsó ablak a harmadik, az Észak-északnyugat a hetedik, míg a Gyilkosság telefonhívásra a kilencedik helyre került fel. „Éppen ez az, amiért annyira fontosak ezek a listák. Benntartják a kulturális köztudatban ezeket a filmeket. Amikor a Nagyvárosi fényeket megválasztjuk a legjobb romantikus vígjátéknak, akkor több millió ember fogja újranézni” – nyilatkozta Bob Gazzale, az AFI elnöke. A legjobb filmeket egyébként színészek, filmkészítők, kritikusok és más hollywoodi szakemberek választották ki egy műfajonként 50-50 jelöltet tartalmazó listáról. A teljes listák műfajok szerint az Amerikai Filmintézet honlapján tekinthetők meg az alábbi linken
bbc.co.uk
2008.06.19
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
18:10
Ne lőj!
belga film, 2018
18:10
Olasz szerelem
német romantikus film, 2008
18:15
Fogtündér kisegér
argentín-spanyol mesefilm, 2006
18:20
Apróláb
amerikai animációs film, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.