Kedvenc helyek

Balaton Sound 2008

Zamárdi, Zamárdi Strand, 2008. július 10 - 13.
Már a 2007-es indulás idején is rögtön lehetett látni, hogy az alapvetően tánczenei irányultságú Balaton Sound lesz a legjobb az újabb magyarországi fesztiválok közül, és ezt a rendezvény második évada is csak megerősíti: a szokásos hazai nevek és néhány már nálunk is bizonyított külföldi produkció (Massive Attack, Jimi Tenor, Koop, Sergent Garcia, Gentleman, Russkaja, Booka Shade stb.) mellett a zamárdi strandon lép először a magyar közönség elé a Seventh Tree albummal épp nyugis természetbarát fordulatot vevő Goldfrapp, a legutóbb egy Late Night Tales mixlemezzel jelentkező szupersztár-DJ, Fatboy Slim, illetve a három évtizedes múlttal a háta mögött is B-52s tánczenekar, mely régi nagy slágerei mellett a vadonatúj – és meglepően jól sikerült – Funplex album dalait is bemutatja.
A csütörtöki nyitónap még csak laza felvezetés (a legstabilabb programot az Irie Maffia, Péterfy Bori zenekara, a ColorStar és Palotaiék Rewind bulija jelenti a 18 éven felülieknek fenntartott Red Lounge-ban), de pénteken már teljes programot kínál az öt fő színpad.
 
Július 11-én a nagyszínpadon délután 6-kor kezd együttesével Alison Goldfrapp, aki a Black Cherry és Supernature sikerlemezek elektro-diszkó-díva tripje után nemrégiben a Seventh Tree-vel visszakanyarodott bemutatkozó Felt Mountain album intimebb hangulatához, de ezúttal nem hűvös eleganciával, hanem inkább melegebb folkos felhangokkal. Az aznapi este a fő vonzerejét a negyedik magyarországi koncertjét adó Massive Attack triphop slágerei jelentik (Collected), de a helyszínek közt válogatva például a skót Mylo electro-house-ába (lásd interjúnkat!), a svéd Koop dzsesszes szvingjébe (Koop Islands) vagy az osztrák székhellyel működő Russkaja multikulti ska bulijába is belekóstolhatunk (Kasatchok Superstar).
 
Július 12-én szombaton az Orishas kubai rapperei (Antidiotoco) és Gentleman német reggae-je (Another Intensity) után a B-52s első magyarországi fellépéséé a nagyszínpad. A legelső kislemezslágerével, a lüke Rock Lobsterrel kereken harminc éve, 1978-ban feltűnő athensi retrofuturista tánczenekar négy túlélője, Kate Pierson és Cindy Wilson énekesnők, Fred Schneider dumagép-frontember és a zeneszerző Keith Strickland még a XXI. században is elsőrangú camp mulatságot képesek levezényelni, amint azt remek idei visszatérő lemezük, a Funplex is bizonyítja. Utánuk levezetésként a német Booka Shade live actje a legtutibb választás az aktuális The Sun & The Neon Light album eklektikus house darabjaival.
 
A vasárnapi zárónap Fatboy Slim lemezjátszóiról és potmétereiről fog szólni, azaz arról, hogy hány megasláger motívumai kerülnek elő nemrégiben egybegyűjtött The Greatest Hits válogatásáról, de előtte semmiképpen ne felejtsünk el belenézni Jimi Tenor produkciójába: az extravagáns finn multiinstrumentalista 2004-ben a Beyond The Stars album turnéján az A38 történetének talán legszórakoztatóbb koncertjét adta dzsessz-funkos zenekarával. 
Déri Zsolt
2008.06.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.