Meghalt Youssef Chahine

82 éves korában Kairóban elhunyt a legendás egyiptomi filmrendező, Youssef Chahine – egy hónappal azután, hogy agyvérzést szenvedett és kómába esett.
A filmes volt az arab filmvilág egyik leginkább csodált figurája. Első filmjét 1950-ben készítette: a tekintélyelvűséget és a vallási fundamentalizmust bírálta benne. Chahine-t az arab országokon kívül Franciaországban is nagyra becsülték – 1997-ben Cannes-ban meg is kapta az életműdíjat munkássága elismeréseként. 
 
Youssef Chahine utolsó filmjét, a Heya fawdát (This is Chaos) tavaly novemberben mutatták be hazájában. Korábban a művész olyan filmeket rendezett, mint A föld, Az emigráns, Sors, A hatodik nap hajnala, Alexandria... New York. Ezenkívül a 11'09"01 - szeptember 11. című szkeccsfilmnek ő rendezte az egyiptomi epizódját. 
 
Munkáiban és megnyilvánulásaiban egyaránt bírálta az USA Közel-Keleten folytatott külpolitikáját és az iszlám fundamentalizmust, illetve az egyiptomi politikai életben uralkodó korrupciót. 1994-ben Az emigráns című művét hazájában betiltotta egy bíróság, mivel a film cselekménye a Biblia- és Korán-beli József történetén alapul, az iszlám szigorúbb értelmezése szerint pedig tilos a próféták megjelenítése. 
 
Az egyiptomi filmkészítőt agyvérzése után Párizsba szállították további kezelésre, de 10 nappal ezelőtt visszahozták Kairóba. Youssef Chahine-t francia felesége, Colette gyászolja. Hétfőn a filmes tiszteletére Kairóban gyászszertartást tartanak, majd később szülővárosában, Alexandriában fogják végső nyugalomra helyezni. 
bbc.co.uk
2008.07.28
|


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Filmek a TV-ben
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.