Kedvenc helyek

Sziget Fesztivál 2008

Hajógyári-sziget, Pop-Rock Nagyszínpad, 2008. augusztus 12 - 18.
Mint azt a 2007-es Szigethez írt ajánlónkban is említettük, a sekély ezredfordulós kínálat után az utóbbi években valamelyest javult legnagyobb fesztiválunk sztárfelhozatala: a szokásos hazai fellépők mellett egyre több olyan külföldi zenekart köszönthettünk, amely aktuális és értékes is, és még korábban nem járt Magyarországon. Ez a tendencia szerencsére megmaradni látszik 2008-ra is, még úgy is, hogy a rendezvény hosszát egy hétről hivatalosan öt napra csökkentették (hogy aztán az Iron Maiden-koncert nulladik és a magyar dalokkal nosztalgiázó hazai művészek „mínusz egyedik” napjával végül mégis egyhetesre növesszék vissza).
Augusztus 11. – a „Magyar Dal Napja” – után 12-én is a múltidézésé a főszerep, hiszen az Iron Maiden kifejezetten nyolcvanas évekbeli repertoárral érkezik (lásd: Somewhere Back In Time, Live After Death), de aztán 13-án, a Sziget első hivatalos napján rögtön visszaugorhatunk a jelen időbe: a 2008-as év eddigi legjobb albumának, az Oracular Spectacularnak a dalait hallhatjuk az MGMT-től, bár a délután fél 5-ös kezdés mellett amiatt is csóválhatjuk a fejünket, hogy a New York-i pszichedelikus pop-rockereket a szervezők a programban két punkzenekar, az Anti-Flag és a Flogging Molly közé rakták be. Szintén a tengerentúlról érkezik a Nagyszínpadra a Presidents Of The United States Of America minimalista power pop triója (Freaked Out And Small, These Are The Good Times People) és az Elect The Dead című szólóanyagával turnézó System Of A Down-frontember, Serj Tankian (aki remélhetőleg ezúttal is elénekli a Holiday In Cambodia című Dead Kennedys-klasszikust, ahogy bécsi koncertjén tette), míg az autentikus ős-punk nosztalgiaműsort – a Holidays In The Suntól az Anarchy In The UK-ig – a brit Sex Pistols túlélői szolgáltatják, három évtizeddel egykori széthullásuk után (The Great Rock`N`Roll Swindle).  
 
A legjobban persze az aktuális brit indie szcéna hívei érezhetik elkényeztetve magukat, hiszen az ifjonc Kooks (Inside In/Inside Out, Konk) után a profi slágergyáros Kaiser Chiefs (Enployment, Yours Truly Angry Mob), a mindig bizonytalan fellépésű Babyshambles (Down In Albion, Shotter's Nation, Oh! What A Lovely Tour), a lendületesen lüke Wombats (A Guide To Love, Loss & Desperation) és a színtér egyik első fecskéjének számító Cribs testvértrió koncertjére is készülhetnek. A tánczene rajongóit a Nagyszínpadon a Pendulum drum’n’bass-rockja (In Silico), a Party Arénában pedig két francia előadó, a Pascal Arbez néven anyakönyvezett Vitalic (OK Cowboy) és a Justice duó (  ) house-bulija mozgatja majd meg, míg a reggae szerelmeseinek a Világzenei Nagyszínpadon Ky-many Marley idézi meg papája szellemét. A Wan 2 sátorba is jutnak olyan előadók, akik először járnak nálunk: a Los Angeles-i Delinquent Habits latino rapperei (Merry-Go-Round), Danko Jones kanadai rocktriója (Sleep Is The Enemy), a Párizsban élő bájos-ábrándos amerikai dalszerző-énekesnő, Brisa Roché (Takes), az akusztikus gitáros svéd-argentin trubadúr, José González (Veneer, In Our Nature), és persze az utóbbi évek legnagyobb dalszerző-előadó tehetségei közt számon tartott New York-i Adam Green (Friends Of Mine, Gemstones, Jacket Full Of Danger, Sixes & Sevens). 
 
Ha Magyarországon nem is, de a Szigeten először lép fel Alanis Morissette (Flowers Of Entanglement), Róisín Murphy (Overpowered), az R.E.M. (Accelerate), a Jamiroquai (High Times), a lengyel Őszibarack (Plim Plum Plam), az osztrák Parov Stelar és zenekara (Shine), Rhoda Scott és Maceo Parker (ők a Klubrádió Jazz színpadán láthatók), illetve a jamaikai dub-reggae guru, Lee ”Sractch” Perry (aki ezúttal egyik producer-tanítványával, a brit Adrian Sherwooddal érkezik). Visszatérő vendég a Világzenei Színpadon Goran Bregovic (Tales And Songs From Weddings And Funerals), a Leningrad (Hleb), a Deti Picasso (Turbo Mairik), Mory Kante és a Natasha Atlasszal érkező Transglobal Underground (Yes Boss Food Corner), a HammerWorld sátorban az agyonüthetetlen finn Apocalyptica (Amplified, Worlds Collide), az A38 színpadán fellépő cseh Sunshine, augusztus 17-én pedig a Nagyszínpad programját – ahogy 2007-ben – ezúttal is a Las Vegas-i sztárzenekar, a Killers zárja (Hot Fuss, Sam's Town, Sawdust). 
 
Déri Zsolt
2008.07.28
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.