A sötét lovag

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (150)
Három évvel ezelőtt a brit Christopher Nolan majdnem akkorát igazított Batman megtépázott hírnevén, mint annak idején Tim Burton a szuperhős hatvanas évekbeli cicanadrágos megjelenésén, és most biztosan halad tovább a kijelölt - de ki nem világított - úton.
A Batman: Kezdődik kissé eklektikus eredettörténeti kitekintései után a folytatásban egy jóval kompaktabb, még sötétebb és sokkal látványosabb történetet kapunk, melyben minden szereplő - és vélhetően minden alkotó - képességei és ereje határait feszegeti. Gotham City védelmezője ezúttal egyszerre néz szembe a káoszpárti Jokerrel, a helyi szervezett bűnözés elöljáróival, a vele szemben táplált előítéletekkel, egykori szerelmével és annak új emberével, a törvényes eszközöket kedvelő Harvey Dent kerületi ügyésszel.
 
A sötét lovag nagyszabású akciófilm, morális dráma és csavaros krimi egyben, ráadásul minden tekintetben rendhagyó: a töménytelen üldözést és robbanást az operai kivitelezés ellenére szinte néma csend kíséri; az erkölcsi üzenethez színpadi alakítások társulnak; a történések hálózata pedig olyan összetett, hogy egy komplett évadnyi tévéepizódra lehetne bontani a cselekményt. Nolan víziója mindezek ellenére sértetlen és átütő, mert bár helyenként nem elég egy pár szem és két agyfélteke a befogadáshoz, a mai akciófilmek között keresve sem találunk olyat, mely A sötét lovagnál közelebb áll a film és a képköltészet fogalmához. Ráadásul ezt a Batmant egy szuperhős sem győzné le, mert ő nem digitális műmájer, hanem kétkezi munkás, belevaló bőregér.
csmozi
2008.08.01
|
The Dark Knight
amerikai akciófilm, 152 perc, 2008
Nolan Batman-szériájának második darabjában minden nagyobbat robban, Heath Ledger pedig utoljára nevet Joker szerepében.
Színész:

Christian Bale
(Bruce Wayne)

Heath Ledger
(Joker)

Maggie Gyllenhaal
(Rachel)

Morgan Freeman
(Lucius Fox)

Gary Oldman
(Gordon)

Michael Caine
(Alfred)

Aaron Eckhart
(Harvey Dent)

Cillian Murphy
(Madárijesztő)

Eric Roberts
(Maroni)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2008. augusztus 7.
(16 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.